Karma és szabad akarat törvénye, jelentése, működése

Karma és szabad akarat törvénye a világ legegyszerűbb dolga, mégis túl van magyarázva. Az egész olyan egyértelmű, mint a matematika, egy kis hasonlattal meg is világíthatjuk a működését. Ha elindulsz egy útvonalon (döntés, kezdet), nem válthatsz másik útra, amíg oda nem érsz, ahol kezdődik egy elágazás, kereszteződés, másik út.

Ami annyit jelent, hogy először bármilyen irányba mehetsz, de ha elindultál az egyik úton (vagyis választottál), akkor csak akkor mehetsz új irányba, ha elágazáshoz érsz. Tehát a karma és szabad akarat teljes mértékben harmóniában van, az egyik következik a másikból. De nézzük meg részletesen!Karma és szabad akarat jelentése

Karma, vagy szabad akarat? Melyik az igaz, és milyen mértékben? Erről annyi badarság látott napvilágot, hogy az már túl sok. Egyesek azt állítják, hogy az embernek mindössze egy-két százalék szabad akarata van. Mások szerint a szabad akarat a döntő. Megint mások azt mondják, hogy ez az egyes egyéneknél teljesen eltérő lehet.

Szabad akarat jelentése

A szabad akarat ennyit jelent:

„Kezdetkor” bárhova elindulhatsz. Vagyis választhatsz, dönthetsz, ahogy akarsz, mert ez a tudatos létezés értelme.

Vagyis bármikor van lehetőséged újabb döntésekre. Abból a helyzetből, ahol vagy, mindig máshova kerülhetsz, attól függően, mit választasz. Ez mindig fennáll és ez a szabad akarat.

A karma jelentése

A karma nem más, mint a játékszabályok. A létezés játékszabályai. Ez visz értelmet az egésznek a működésébe. Ha nem lenne a karma (ok és okozat) törvénye, akkor teljes káosz uralkodna, nem is szólva arról, hogy egyik szabad akarat korlátozhatná a másikat, vagyis magától megjelenne a karma.

Tehát a karma a játékszabályok, a választások következményei.

Ok és okozat törvénye

Karma és szabad akarat működése

Karma vagy szabad akarat? Csakis onnan indulhatsz tovább, ahol vagy. Ez a karma. De megválaszthatod, hogy merre. Ez a szabad akarat.

Ha új irányba akarsz menni, előbb el kell menned az általad választott úton addig a pontig, amíg az el nem ágazik. Ez a karma. Ha odaértél, választhatsz az irányok közül. Ez a szabad akarat.

Természetesen az új lehetőségek mindig az előzőleg választott útból következnek (nőnek ki), tehát ilyen szempontból korlátozottak. De a választásaink, döntéseink által jutunk oda.

Karma és szabad akarat. Játékszabályok és lehetőségek. Ugye világos és egyértelmű? Ha elkezded a „játékot” (egyéni létezés), bárki lehetsz és bárhova mehetsz. Csakhogy előre nem tudod mi a legjobb és azt sem, milyen lennél a játékban. A játék végpontja (végcélja) minden esetben ugyanaz, de számtalan úton oda lehet érni.

Tehát karmikus okok alatt értsd azt, sorozatos választásaid következményeként kerültél egy adott helyzetbe. A karma törvénye nem az, hogy minden cselekedetedért jutalom, vagy büntetés jár. Egész egyszerűen azt kapod, amit okoztál.

A karma és szabad akarat működésének a legnagyobb előnye a választások és tudatos döntések, valamint azok következményei által megélt élmények és tapasztalatok általi tudatfejlődés.

Ha régóta játszol, egyre jobban tudod, mely választások a legjobbak számodra és úgy fogsz dönteni. Ez a folyamat addig tart, amíg kiküszöbölsz minden helytelen döntést. Azt azonban érdemes itt megjegyezni, hogy egyetemes szempontból nincsen helytelen döntés, csak az egyén nézőpontjából vannak rövidebb, egyszerűbb és hosszabb, bonyolultabb utak.

Közhelynek hallatszik ma már, de nincsen jó és rossz, helyes, vagy helytelen, csak a Te szempontodból előnyös vagy nem előnyös döntés.

Karma és szabad akarat

Mi a különbség a választás és a döntés között?

Talán már felmerült benned a kérdés: mi a különbség a választás és a döntés között. Ezt így határoznám meg:

A választás valami(k) között történik, a döntés pedig egy folyamat vége. Számomra a választás “vízszintes”, a döntés pedig “függőleges” irányultságú, tehát bal vagy jobb kézzel választok és a fejemmel bólintok, tehát döntöttem.

A választás a lehetőségek, a döntés pedig a tudatos egyén elindulása valamelyik választható irányba.

Az ok és okozat törvénye, az egyéni, vagy személyiségkarma

Ha gondolkodsz, az is felmerülhetett benned, hogy akkor a karmának van eleje és vége? Különböztessünk meg egy fontos dolgot. Az imént megállapítottuk, hogy a karma az ok és okozat törvénye. Itt az idő, hogy hozzátegyük: a karma csak az ok és okozat törvényének része. Pontosabban amit általában karmának nevezünk, az ok és okozat törvényének személyekre vonatkozó része.

Tehát van általában az ok és okozat törvénye, amely minden létezőre vonatkozik, és bizonyos írások ezt hívják karmának. Ezen belül van a személyiségkarma, amely csakis tudatos választási képességekkel rendelkező lényekre vonatkozik, mint például az ember. A csillagok sem az ember sorsát határozzák meg, hanem állásukból a lehetőségekre lehet következtetni.


A személyiségkarmának az eleje az egyéni (személyes) létút kezdete, a vége a személyes út vége. Ez nem a halál, vagy a mennyország, hanem ha a szellem a személyes (földi) léte által megtapasztalta amit lehetett és teljes mértékben megismerte önmagát, túllép azon (vagyis személyiségén) és egy magasabb szinten azonosul tudatosan saját lényével.

Az egyéni, vagyis a személyiségkarma egy adott egyéniség lehetséges útvonalainak hálózata. Mivel az újabb és újabb utak mindig más lehetőségekhez vezetnek, elképzelhetetlenül sokféle tapasztalás és életút létezik. De sosem véletlenül történnek meg ezek, hanem az adott egyén tapasztalatai és tudatossági fokából eredő döntései következményeiként.

Karma és szabad akarat összefüggései

Biztosan hallottad, hogy vannak emberek, akiknek nehéz „sorsuk” van, vagyis erős a karmájuk, szinte nincs is választási lehetőségük. Mások meg szinte azt tesznek, amit akarnak. A karma, vagy a szabad akarat az erősebb? A jelenlegi állapot mindig az előző döntések összeredménye.

Egyéni karma

Ha olyan utat, vagy „folyosót” választottál, amely hosszú és sokáig nem ágazik el, akkor addig kell menni, amíg oda nem érsz. De vannak olyan folyosók is, amelyek rövidek és sokfelé ágaznak. Mindig Te vagy az, aki eddigi tapasztalataid, tudásod és vérmérsékleted révén döntesz.

Utána vagy átkozod a sorsot, vagy elfogadod a döntésed következményeit és tanulsz belőle. Univerzális szempontból nincsenek helyes és helytelen, jó és rossz cselekedetek. Tettek vannak (mint okok), melyek következményekkel járnak (okozatok). Ha a lélek megtapasztalja az egyik oldalt, vágyat érez a másik oldal megélésére is.

Ezért lehetséges, hogy az egykori gyilkosok, később áldozatok lesznek, s sokszor pontosan ugyanúgy szenvedik el azt, mint ők okozták. De ez nem jelenti azt, hogy minden áldozat egyszer a másik oldalon volt. Ez ennél sokkal komplexebb. Ugyanígy a betegségekre sem mondható, hogy ezek mindig rossz tettek következményei.

Minden a tudatfejlődésről szól, az adott egyénnek lehetősége van egészen egyedi élmények átélésére. Ilyen szempontból lehetséges tragédiákat is átélni a gyorsabb fejlődésért és nem karmikus okokból. Tehát a karma semmiképpen sem egy ítélőszék, csupán a dolgok egymásra következése, mindig valamely cél érdekében.

Ha tetszett, lájkold és oszd meg másokkal is!

Karma és szabad akarat törvénye, jelentése, működése
Tagged on:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error: Content is protected !!