Blog készítés írás ingyen – hogyan, hol, Wordpress

Blog készítés, írás ingyen ma már bárki számára lehetséges, akinek van internet kapcsolata. Az ingyenes blog készítés számos felületen megtörténhet, de saját weboldalon is használhatunk díj nélküli tartalom kezelő rendszert. Ebben a cikkben megnézzük mi a célod a blog írás vezetésével, hol teheted közzé, melyiket válaszd, hogyan alkalmazd a WordPresst, s kiknek írjál.Blog készítés célja, blog írás – miért?

Mi a blog készítés célja? Mit jelent számodra a blog írás? Hobbiból csinálod, vagy a munkádhoz tartozik? Az alábbi felsorolásból válaszd ki ami rád illik!

 • Szeretek írni bármiről
 • Van egy téma amiről sokat tudok és írok
 • Szórakoztatni akarok, és/vagy történeteket írok
 • Szövegíró leszek/vagyok
 • Író leszek/vagyok
 • Van egy szívügyem, képviselek valamit, fel akarom hívni a figyelmet valamire
 • Szakértőként ismertetek, tanítok valamit
 • Személyes márkát építek
 • Híreket írok valamilyen témában
 • Értékesítek, és ehhez kell a blog készítés

Mit akarsz elérni a blog írás által?

Lehet, hogy csak azért szimpatikus a blog írás ingyen számodra, mert örömet okoz. De lehet, hogy az ingyenes blog készítés neked egy eszköz ahhoz, hogy valamilyen személyes célt elérj. Természetesen a kettő nem zárja ki egymást (sőt!), de fontos tisztáznod miért írsz, mert attól függően másként érdemes csinálnod. Válaszd ki az alábbi listából a célodat!

 • Nincsen vele célom – élvezem és kész ☺
 • Meg akarom győzni az embereket valamiről
 • Bővíteni akarom az olvasók tudását valamilyen témában
 • Szeretnék valamit bemutatni
 • Vannak termékeim, szolgáltatásaim és a blog készítés segíti az eladásokat
 • Webshopom van és ahhoz írok blogot
 • Növelni akarom szakértői imázsom, ismertségem
 • Valamiben a legjobb, vagy első akarok lenni
 • Később hirdetéseket akarok futtatni a blogon és ezzel bevételeket szerezni
 • Hatni akarok az emberekre valamiben

Milyen típusú blogot írjak?

Nem létfontosságú, hogy bekategorizáld, főként ha nem csupán egy területről van szó, de lényegesen megkönnyíti a dolgod. Általában a tematizált blogot könnyebb az olvasókkal kapcsolni, és a Google is szívesebben látja. Nézzük a főbb blog típusokat!

Blog típusok

Személyes blog: Eredetileg ez volt a blogírás alapja, mivel az online naplóként működött. Ma már a személyes blog is sokrétű, nem csak napló lehet, hanem bármilyen témára specifikálódott. Természetesen a személyes jellege meg kell, hogy maradjon, egyébként más típusba sorolandó (léteznek is vegyes blogok).

Hír blog: Hírek közzététele, megosztása rendszeresen, valamilyen témá(k)ban.

Céges blog: Egy adott cég, vállalkozás azon oldala, ahol rendszeresen közöl cikkeket valamilyen termékéről, vagy fejlesztésekről.

Témaspecifikus: Egy adott területet – legyen az tudomány, művészet, szórakozás, stb. – ismertet, azzal kapcsolatos bejegyzéseket közöl. Példák:

Tudományos blogok

 • Filmes blogok
 • Alkotóművészeti blogok
 • Zenei blogok
 • Könyves blogok
 • Sport blogok
 • Utazós, kirándulós blogok

Szakmai: Valamilyen szakmai területen belül közöl ismereteket, híreket, tudást, tapasztalatot, stb.

Életmód blog: Idetartozik minden ami az életvitellel kapcsolatos – egészség, mozgás, szokások – sok ismeretet ad ezekről. Ez legtöbbször saját blog készítés ingyen kategória, egy személytől, de lehet céges is, ha üzletről van szó.

Üzleti blog: Ez az értékesítést segítő, hasznos információkat közlő, egyben marketing jellegű oldal.

Oktató: Jellemzően olyan oldalak, ahol rendszeresen bemutatnak egy témát útmutatóval, leírással. Ilyen lehet például a weboldalkészítést oktató, vagy nyelviskola blogja.

Kevert, soktémás blogok: Ez inkább a nagy oldalakra jellemző, ahol sok témával foglalkoznak és számos szöveg és újságíró gyártja a tartalmakat.

Egyéb típusok: Vannak hanganyagos (pl. podcast), videós blogok, de léteznek képeket közlő, vagy folytatásos történeteket megosztó blogok is.

Ingyenes blog készítés - blog típusok

Hol írjak blogot? Mivel, és mit használjak?

Az ingyenes blog készítés csupán egy olyan platformot igényel, ahol közzé teheted a bejegyzéseidet. Számos ilyen lehetőség van, vegyük sorra őket.

Saját blog készítés ingyen – Ingyenes blog felületek

Az a jó bennük, hogy teljesen ingyenesek, a hátrányuk, hogy mindent nem valósíthatsz meg amit akarsz. Mivel a szolgáltató cég tulajdonában vannak, így csak a tartalom van a birtokodban, s ha mondjuk valamelyik megszűnik, akkor elvesztheted.

Blogspot (blogger): Ez a Google kiscicája, sok-sok előnnyel, és persze az ingyenes blog írás hátrányaival. A bloggert könnyű keresőoptimalizálni, és a Google is hamar észreveszi, mivel az övé. Már egy egyszerű Google fiókkal indítható, s számos blogot is írhatsz párhuzamosan.

Blog.hu: Itt már korlátoltabbak a keresőoptimalizálási lehetőségek. Nagy előnye, ha elég jó a bejegyzésed és kiemelik a szerkesztők főoldalra, akkor rengeteg olvasót kapsz ingyen.

WordPress.com: WordPress alapú blog számos lehetőséggel, egyben korlátokkal is.

Egyéb blogfelületek: Több más hely is van ahol lehet, vagy lehetett bárkinek blogírással foglalkozni. Például a reblog, tumblr, medium.com, weebly, stb.

Mindegyik hátránya, hogy a blogod aldomainen fut, és az url nevében is először a szolgáltató neve szerepel, s utána a tiéd.

Blog készítés saját domainen

Ez már nem ingyenes, mivel a saját domain valamennyi díjba kerül évente. Ezen kívül tárhely is szükséges. Többféle tartalom kezelő rendszer közül lehet választani, mint például a Drupal, a Joomla, vagy a WordPress. Utóbbi a legnépszerűbb, mivel eredetileg kifejezetten blogírásra fejlesztették ki. Nem összetévesztendő a fentebbi platformmal, ahol csak ingyenesen írhatsz, itt pedig saját magad telepíted fel a rendszert.

Ha nem vagy különösebben járatos a weboldalak készítésében, esetleg webprogramozásban, a legjobb, ha a WordPress -et választod, mivel a legegyszerűbben használható.

WordPress blog készítés

Maga a WordPress tartalomkezelő rendszer ingyenes, és nyílt forráskódú, melyhez számtalan bővítmény található, s folyamatosan fejlesztik. A wordpress.org -ról töltheted le. Azt, hogy hogyan válassz tárhelyet, domaint, hogyan készíts weboldalt, itt nem írom le, túl hosszú lenne (a tagsági rendszeremben egy külön kiegészítő modul foglalkozik ezekkel), de megnézzük a blog írás lényegét, hogyan indítsd el.

WordPress telepítése

Ezt a tárhelyszolgáltató is meg tudja tenni, ha segítőkészek, érdemes kihasználnod. Itt csak tömören írom le a lényeget. A tárhelyhez általában tartozik valamilyen kezelőfelület (pl. Cpanel), amelyen keresztül feltelepíthető. A kezelőfelületen belül meg kell keresned a telepítő (installáló) szekciót, és ott a telepítésre kattintanod. A domain nevét, admin nevet és jelszót meg kell adnod.

Feltöltheted FTP -n keresztül is, ehhez remek alkalmazás a Filezilla. Ha a WordPress oldaláról letöltöd a tartalomkezelőt, akkor a fájlt tömörítsed ki! Nyisd meg az FTP programot és add meg azt az FTP címet, felhasználónevet és jelszavat, melyet a tárhelyszolgáltatódtól kaptál. A csatlakozás -ra kattintva máris láthatod a számítógéped és a tárhelyed tartalmát. Filezillában balra a saját gép, jobbra a szerver tartalma.

A WordPress mappát másold át a tárhely oldalára! Ha esetleg több domained van, akkor a megfelelő domainnév.hu mappájába. Utána – hogy a saját oldaladra kerülj – írd be a böngésződbe az url -t (a https:// után domainneved/wp-admin/install.php). Az adatbázis név, felhasználónév és jelszó következik, majd az admin felület hozzáférését kell beállítani.

WordPress használata

Ha bejegyzést akarsz készíteni, csak kattints oldalt a Bejegyzések -re. Kiválaszthatod, hogy a régebbi bejegyzést szerkesztesz, vagy újat készítesz. Ha valamelyik alap sablon használod, akkor rendelkezésre áll a blokkszerkesztő. Itt beállíthatod az alapvető jellemzőket (url, kategória, címke, kiemelt kép stb.), a blokkoknál pedig a stílus, betűk, sorközök, színek, címsorok, linkek állíthatók.

Wordpress blog készítés - bejegyzés szerkesztés

Egy WordPress alapú blog készítése számomra álomszerű élvezet (ha a többihez hasonlítom). Nyilván szükséges egy kis gyakorlat, hogy belerázódj, de utána minden megy mint a karikacsapás. Sima és vásárolt sablont is használok, s mindkettővel remek lehetőségek vannak.

Az alap WordPress szerkesztőt rengeteget fejlesztették, így már számtalan lehetőség van, hogy formázd a cikkeidet. Ha egészen egyedi dolgokat akarsz, akkor a vásárolt sablonok sok mindenre jók lehetnek. Ha üzleti céljaid is vannak, akkor érdemes a fizetőseket használni (Divi, Elementor, Enfold, stb.).

Ingyenes WordPress blog készítés magyarul

Ha a tárhelyet és domaint nem számítjuk, akkor a blog készítés ingyen magyarul, WordPress tartalomkezelővel az egyik legjobb választás. Hihetetlen mennyiségű ingyenes és fizető sablont lehet választani hozzá, mindenféle külsővel. Figyeld meg, hogy a témádhoz máshol (menőbb weboldalak) milyen külsőt, megjelenést alkalmaznak.

Ha üzleti blogot, vagy a vállalkozásodhoz kapcsolódóan vezetsz, netán értékesítesz, a fizetőseket ajánlom, a specializáltabb lehetőségek miatt. Ahhoz, hogy valami pluszt tudjon a blogod, bővítményeket kell telepíteni. Sok ezer lehetőség van, melyek számos műveletre teszik alkalmassá a blogodat. A WordPress blog készítés ingyen van (leszámítva persze a tárhelyet, domainnevet), ellenben az időd pénz, így a hatékonyság növelése rengeteget számít.

Blog írás ingyen – Kiknek írjak, ki a célközönségem?

Röviden: azok, akiket az érdekli, amiről írsz. Ez magától értetődőnek tűnik, mégis kevesen veszik a fáradtságot, hogy ezt pontosan meghatározzák. Ezt azért is jó tudni, mert ha tudod kiket keresel, annak is utánajárhatsz, hol találhatók, mi érdekli őket, és hogyan kommunikálnak.

Kereshetsz hasonló témájú weboldalakat, vagy megtalálhatod őket fórumokon, közösségi oldalakon. Részt vehetsz benne, vagy kezelhetsz saját Facebook csoportot, ahol közvetlenül kommunikálhatsz velük.

Olvasd el ezt a cikket: Hogyan szerezzek olvasókat

Saját blog készítés ingyen – rendszer és marketing

Blog írás – rendszer a blogban

Ahogy gyűlnek a bejegyzések, érdemes valamilyen logikus rendszert kialakítani. Erre valók a kategóriák és a címkék. A fő témákat oszthatod kategóriákba, az altémákat pedig címkékbe. Ezekből egyben a menüt is kialakíthatod. Arra ügyelj, hogy ne legyen túl sok belőlük.Ne írjál cikket csak úgy a levegőbe, mindig előre döntsd el, hogy hova fog tartozni, és sorold is be. Az a jó, ha kialakítasz valamilyen szisztémát a blogírás folyamán, így az olvasók, és a keresőmotorok is könnyebben és szívesebben követik.

Ingyen blog marketing

Az első a tartalom, ami az idődbe kerül, és mentális munkával jár. Ha olyan tartalmat írsz, ami érdekes, értékes, hasznos, akkor jó úton jársz. Ne ess a tartalommarketing őrületébe, főleg máshonnét ne másolj tartalmakat, inkább nézz utána a Google -ben, mire keresnek rá az emberek, és arra írj jó tartalmakat.

Számos módon népszerűsítheted a bejegyzéseidet a közösségi oldalakon, fórumokban való megosztástól kezdve más ajánlásokig. Arra mindig ügyelj, hogy ez sose kéretlen legyen, azoknak oszd meg, akiket vélhetően érdekel amiről írsz. Jócskán megnövelheted a visszatérő olvasóid számát, ha e-mail marketinget használsz. Bizonyos fokig ingyenesen is lehet ezt használni.

Nem mindegy, hogy saját blog írás ingyen, vagy céges blog készítés ingyen – amiről szó van, vagy céges blog ingyen. Utóbbi esetben nem túl megnyerő, ha nem saját domainen van a blog, bár a létrehozásához és az ismertségéhez lehet és kell is használni ingyenes eszközöket. Egy jó WordPress blog készítés viszont bárki által könnyen megtanulható, és sokszorosan meg is térül.

Számos ingyenes és fizetős megoldás is van arra, hogy sokan lássák és megismerjék a blogodat. Az alábbi cikkben ilyen módszereket gyűjtöttem össze:

100 blog marketing tipp

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!

Blog készítés írás ingyen – hogyan, hol, WordPress
Tagged on:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error: Content is protected !!