Naturál testépítés verseny, történet, szabályai, étrend

Naturál testépítés, vagyis természetes testépítés a test fejlesztésének természetes táplálékkal, vagy ellenőrzött táplálékkiegészítőkkel való módja. Ezen cikkben a testépítés, mint példa áll a középpontban, azonban bármely más sportágra is vonatkozik a naturalitás érvényessége.

A naturál testépítés cikk eredetije 2013 -ban jelent meg, de azt a weboldalt megszüntették, így most frissítve, valamint jócskán bővítve teszem közzé újra. Itt bemutatom röviden az előzményét, szabályait, a magyarországi helyzetet a 90 -es években, röviden szót ejtünk a naturál testépítő étrend alapjairól is, majd a jövőjéről.Történet – Naturál testépítés és naturál testépítő verseny -ek Magyarországon

A naturál testépítés kifejezés hazánkban a 90-es években kezdett egyre inkább tért hódítani. Akkoriban az egyre szélesedő információáradat hatására, a hitetlenkedők számára is nyilvánvalóvá vált a „hagyományos testépítés” tisztátlansága. Évtizedeken át ez a téma megbújt az árnyékban, sokan sejtették és sokan tudtak róla, de a médiában mindig a külcsín jelent meg, a siker, a látvány és az eredmények.

A dolog odáig fajult, hogy a testépítésből kivált egy „rész”, egy mozgalom, amelyet naturál testépítésnek neveztek. Ez hazánkban a 90-es évek második felében-végén élte fénykorát, több folyóirat is megjelent és naturál testépítő versenyeket kezdtek szervezni. Csúcspontját a ’98-as Superbody versennyel (majd folytatásaival) érte el.

Sajnos ennek a pozitív mozgalomnak az ereje igazán csupán néhány évig tartott, mert a 2000-es évekre egészen ellaposodott. Bár a Superbody megmaradt, már nem csak naturálok számára szervezik. Újabban 2012-ben tartottak ismét teljesen naturál testépítő versenyt hazánkban, az INBA szervezésében. Ezt a szervezetet Estók Endre alapította, s azóta számos versenyt szerveztek, külföldön is.

A Musclesport naturál testépítő magazin

A magyarul megjelenő Musclesport volt Európa legnagyobb naturál testépítő magazinja, melynek a számait lelkesen olvastam. Előkerestem azokat, amik megvannak, és le is fényképeztem, amit alább láthatsz. Hozzá kell tennem, hogy előtte a Musclemag újság képviselte a témát (melyből szintén sok megvan még), és 1998-ban vált ki a Musclesport, a naturál testépítő verseny és szigorúan doppingmentes testépítés témára specializálódva.

Musclesport magazinok 90-es évek naturál testépítők

Ebben az időszakban futott fel a magyar alapítású Scitec Nutrition táplálékkiegészítőket gyártó cég, amelynek termékei folyamatosan jelen voltak a magazinokban. Számos naturál testépítő ezeket használta és sok esettanulmány jelent meg a fejlődésükről. Főleg a Pécsi Csaba nevezetű fiatalember volt a kísérleti alany és „reklámember”.

Akkoriban elég nagy volt a „hadjárat” a naturál testépítés mellett és számos lelkes egyén csatlakozott a mozgalomhoz. A Musclesport újságokban részletesen – rengeteg képpel – számoltak be a Superbody versenyekről. Több magyar naturál testépítő verseny után filmezés mellett Amerikában is részt vett hasonló rendezvényeken, jó eredményeket elérve.

A Musclesport magazin beszámolt a Musclemania Naturál Testépítő Bajnokságról is, melyet először 1997 novemberében rendeztek Amerikában. Csak érdekességképpen megjegyzem, hogy ezen versenyeken olyan ismert emberek is bíráskodtak, mint például a küzdősport filmekből ismert Bolo Yeung. A görögországi Natural Olimpiára is mentek magyarok. A magazin cikkei mellett az egyik legjobb olvasmány volt az olvasói levelek (és a rájuk adott válaszok), melyekben nagyon sok személyes élmény, tapasztalat, kérdés szerepelt.

1998 novemberében 5 magyar naturál testépítővel és egy filmes stábbal utaztak ki Kaliforniába. A Los Angeles és Las Vegas -i utakról, melyek tartalmazták a versenyeket, fotózásokat, filmezést és nevezetességek megtekintését, részletes beszámoló készült az újság 2. évfolyamának 5. számában. Mann Tamás, Pécsi Csaba, Kókai Szabolcs élménybeszámolója által személyesen végig élhetjük az eseményeket.

Erről még videokazettát is adtak ki, ami mindaddig jó volt számomra, amíg videomagnókon néztem filmeket, s minden egyebet. Később ezek valahogy maguktól tönkrementek, s ez sajnos DVD -re nem lett átírva. Annak idején Tito Raymond volt a külföldi naturál testépítő sztár, aki számos versenyt nyert meg 1997 és 2001 között. Vele jó kapcsolata volt a magyaroknak, együttműködtek a külföldi úton, s sok cikket is közöltek róla a Musclesport újságban.

Naturál testépítés szabályai, lényege

Nagyon általánosságban véve azt tekintjük naturál testépítő kategóriába tartozónak, aki nem használ tiltott teljesítményfokozó szert. De ennek pontos meghatározása eltérhet országonként, vagy kontinensenként, mivel az USA -ban nem volt olyan szigorú, mint Európában.

Tehát az anabolikus szteroidok, növekedési hormonok, vízhajtók, inzulin, és a többi hasonló, mesterségesen létrehozott szer kizáró ok. Az más kérdés, hogy kisebb mértékben ezen anyagok természetes táplálékokban, vagy kiegészítőkben is előfordulnak, itt olyan koncentrációról van szó, mely egyben az egészségre is veszélyes.

A naturál testépítés szabályai részleteiben különbözhetnek a versenyt szervező cég, vagy hatóság meghatározásától függően. Továbbá az idő is számít, azaz, ha valaki régebben doppingolt, de kiürült a szervezetéből, s azóta tisztán versenyzik, megfelelhet a naturál testépítés szabályai szellemének. Bár szerintem az igazi az, amikor valaki sosem használta ezeket a szereket.

A naturál szabályok tekintetében az sem mellékes, hogy mikor és mennyiszer végzik el a vizsgálatokat. A legtöbb szervezetnél meg van határozva, hogy mennyi ideje kell valakinek tisztának lenni, a verseny napján, évekkel előtte, vagy akár teljesen. Az más kérdés, hogy ezt nehéz pontosan kimutatni.

Doppingszerek a testépítésben

Az izmokat mesterséges módon, gyorsabban és nagyobb mértékben növelő szerek, úgy mint anabolikus szteroidok és társaik már régóta jelen voltak a különböző sportágakban. Már az 50-es, 60-as években használtak a testépítők ilyen szereket, bár ezek hatásaikban még elmaradtak a későbbiektől és nem is ismerte mindegyik őket.

Akkoriban ezek megjelenése még nem volt olyan mértékű, mint később. Gondolj csak bele, a filmszínésszé is vált Steve Reeves teste még mennyivel természetesebbnek hat. Figyelemmel kísérhetjük a testépítők külsejének megváltozását, ha megnézzük a fényképeket és videófelvételeket az 50-es évektől a 2000-es évekig.

Egészen a 70-es évekig a testépítőknek viszonylag „normális”, akár szépnek mondható alakjuk volt. Bár már a 70-es években is jókora izomtömeggel rendelkeztek, tetszetős arányokkal is bírtak, a derekuk karcsú volt. A motivációs filmek közé is besorolható Acélizom című filmben ez jól látható. A 90-es évekre már hatalmas gyomorral, vaskos derékkal és elképesztő izomtömeggel léptek a színpadra.

Természetes edzés, doppingszerek nélkül

Kérdés csak az, hogy miért tesznek úgy, mintha mindez normális lenne? A profi testépítők úgy viselkedtek, mintha életükben nem használtak volna tiltott szereket és a szövetségek és szervezők is ezt a képet mutatják magukról. Anno ez nem is nagyon volt téma, igazán csak a 90-es évektől foglalkoztak komolyabban vele.

Amikor az embereket az foglalkoztatja, hogyan érhessenek el bármit, egy részük feladja az egészséget és becsületet is. Valójában már olyan sok pénz van ebben az egyébként nagyszerű sportban, hogy hatalmas üzletté, iparággá nőtte ki magát. Bizonyos fokig a nézők, a rajongók is közrejátszottak ebben, akik mind nagyobb és nagyobb „vadállatokat” akartak a színpadon látni.

Azonban ezzel azt érték el, hogy sokan megvetik és természetellenes sportágnak tartják a testépítést. A legszomorúbb ez a színjáték. Miért tesznek, miért kommunikálnak úgy,, mintha tiszta lenne az egész, amikor nem az? A valóban tiszta, vagyis naturál versenyek pedig alig-alig kapnak figyelmet. A látvány és a pénz, ezzel együtt a reklám ereje megtéveszti a közönséget.

Naturál testépítés étrend, táplálkozás

Miben különbözik a naturál testépítő étrend, és a doppingszereket, szteroidokat használó testépítők étrendje? Például a szteroidok fokozhatják a fehérjeszintézist, ezért az azokat használók sokkal több fehérjét vihetnek be. Naturálként is több fehérje szükséges edzéskor, bár túlzásba nem szabad vinni (régen óriási adagokat ajánlottak), mert káros lehet az egészségre.

A doppingszereket használó, vagy köznyelven kokszoló testépítő versenyzők között állítólag vannak, akik napi 400 gramm fehérjét is fogyasztanak. Ha mondjuk 100 kilósak, ez kilogrammonként 4 grammot jelent, ami nagyon egészségtelen. Régen 2 grammot ajánlottak tömegnöveléshez és versenyzőknek akár hármat is testsúly kilogrammonként.

De figyelembe veszik a testzsír mennyiségét is, és ettől függően változhat. Manapság a naturál testépítők számára az ajánlás kb. 1,5 grammig megy fel, de ettől eltérő is lehet. Szénhidrát tekintetében is sokféle ajánlás található. Az egyik bevált módszer, ha valakinek magas a testzsír tartalma, akkor a kalóriák 40 százaléka, ha alacsonyabb, akkor 60 százaléka legyen szénhidrát.

A zsírok tekintetében nagyjából annyi kalóriát ajánlanak, mint a szénhidrátoknál. Egy gramm zsír pedig kb. 9 kalória. Az, hogy mindezeket mivel veszed be, megint számtalan lehetőséget rejteget. Táplálékkiegészítőkkel sok minden pótolható, de így is szükség van minél több természetes táplálékra. Egészség szempontjából a naturál testépítő étrend hasonló az általánosságban ajánlotthoz.

Naturál testépítés étrend

Az én javaslatom, ha nagyon sokáig fitten akarsz élni, minél több növényt fogyassz, kevés húst, a tejtermékek jó részét, főleg a tehéntejet pedig kerüld. Igaz, hogy ma már a bio sem mindig bio, de igyekezz minél több olyan élelmiszert beszerezni, amit nem kezeltek mindenfélével, és nincsen tele adalék anyagokkal.

A naturál testépítés étrend esetében egyértelmű, hogy sokszor keveset étkezz. Legalább 4-5 -ször egy nap során, gyümölcsök és zöldségek egy nap se maradjanak ki. Folyadékok tekintetében ami ajánlott, tiszta forrásvíz, 100 százalékos gyümölcslé, esetleg szénsavmentes ásványvíz, növényi tejek. A lényeg az elegendő mennyiség, napi 2 liter.

Testedzés – csak naturál módon érdemes

A testedzés – különösen a testépítés – az egyik legnagyszerűbb sport a világon, mert az ember minden egyes testrészét fejleszti és minden testtípus számára alkalmas. Lehet természetes módon nagy, fejlett, látványos, arányos izomzatot építeni. Akik azt mondják, hogy nem, azok sohasem végeztek testépítést, vagy edzettek, de hamar feladták.

A probléma a valódi edzés motivációban kezdődik. Megfigyeltem, hogy sokan – akik egyébként nem sok mindenben kaptak elismerést – csak azért edzenek, hogy mások lássák, csodálják és elismerjék őket. Ez része lehet a testépítésnek, azonban saját meggyőződésem szerint nem képezheti egy testépítő életmód alapját. A valódi testépítő akkor is karban tartja testét, ha azt senki nem látja. A testépítés elsősorban életforma, s csak másodsorban színházi látványosság.

Az embereket – főleg ha szellemileg nem jutottak még elég magas szintre – elkápráztatja, lenyűgözi, megtéveszti a testi nagyság. Különösen az emberi szereptípusok közül az önfejlesztőkre jellemző a tökéletesedési mánia. Az az ember akit hatalmas izmaiért csodálnak, rengeteg pszichikai energiát kap ettől a csodálattól és ez egészen erős tévutakra terelhet. A mind nagyobb és nagyobb izmok, bármi áron, egészségkárosító doppingszerek csábításához vezethet.

De miért kell úgy kinézni, mint egy hatalmas, felfújt luftballon? Ez tiszteletet, csodálatot, de ezzel együtt hatalomérzést válthat ki, ami az egót erősíti. Lehetséges egy görög szoborhoz hasonló, szimmetrikus, arányos csoda szép testet is építeni. Ez sokkal vonzóbb és ugyanolyan látványos, mégis oly kevés testépítőt látok ilyennek, kivéve a naturál testépítők egy része.

Amikor már komolyabb sportolóktól is azt hallja az ember, hogy tiltott szerek nélkül nem lehet versenyben maradni, el kell gondolkodni. Két dolgot aláz meg a dopping, amelyek a legfontosabbak közé tartoznak az ember életében: az egészséget és a becsületet. Hogyan lehet büszke bárki olyan győzelemre, amelyhez nem normális, törvényes úton, magyarán csalással jutott?

Ráadásul odadobja az egészségét. Most ott a siker, a csodálat, de később oda a lelkiismeret és a pénzorientált egészségügy által már amúgy is meggyalázott egészség is. Manapság már rengeteg, évtizedek alatt kifejlesztett, magas minőségű táplálékkiegészítő áll rendelkezésre.

Ezek sem tökéletesek és szigorú értelemben véve mesterséges készítmények. De a kereskedelemben is kapható, ellenőrzött, egészségkárosító anyagokat nem tartalmazó kiegészítők nem fújják fel az izmokat akkorára, mint a doppingszerek, viszont látható eredményt hoznak.

A naturál testépítés jövője

Régen igen jó testépítő könyvek jelentek meg magyarul, de a dopping témát nem igazán hozták szóba. Ma már lényegesen nagyobb a tájékozottság, különösen a világháló jóvoltából. Egyértelmű, hogy normális módon is szépen fejlett fizikumot lehet építeni. A doppingszer az egyik legnagyobb őrültség amit az ember elkövethet a lelke és a teste ellen.

Testedzés csak naturál módon

A 21. században versenyző testépítők elitje valóságos szörnyekből áll, brutális méretű izmokkal. Hatalmas pénzek mozognak a profi testépítésben, és az emberek egy része igényli ezen monstrumok cirkuszát. Még úgy is, hogy rengeteg haláleset történt túlzott szteroid használatból kifolyólag. Azonban elég sokan vannak azok is, akik szívesebben látják a csekélyebb méretű, ám jóval esztétikusabb, és egészséget, fittséget sugárzó példaképeket.

Európában (is) szerencsére elég sok jó kezdeményezés indult a természetes testépítés irányába. Nagy „Fantomas” Csaba írja a témáról szóló cikkében, hogy a brit naturál testépítő versenyeken még hazugságvizsgálatot is alkalmaznak. Sőt, a hitelesség vizsgálatok mellett olyan profi módon támogatják a felkészülést és vezénylik le az eseményeket, ami nagyszámú, lelkes közönséget vonz.

Bár az ember azt hinné, csak keveseket érdekelnek ezek – hiszen a médiában inkább a mesterségesen felduzzasztott izomemberek vannak előtérben – mégsem egészen így van. Egyre többször tapasztalhatjuk, hogy valaki bepötyögi a telefonjába „ natural testepitok ”, ami azt jelenti, hogy kíváncsiak rájuk.

Felhasznált források:

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!

Naturál testépítés verseny, történet, szabályai, étrend

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error: Content is protected !!