A média hatása és befolyása napjainkban

A média hatása és befolyása napjainkban nagyobb, mint valaha. Aki a technikailag fejlett, civilizált világban él, szinte nem is tudja ettől teljesen függetleníteni magát. Mert ha máshogyan nem, hát mások által közvetítődik hozzá. A média hatásainak két legrosszabb jellemzője, hogy elködösíti a tudatot, illetve eltávolít az objektivitástól.

Ha a szórakoztató oldalát nézzük, akkor beleszippant egy álomvilágba, a befolyásoló része pedig az okozati világba. Az előbbi következménye a tudat tompulása, utóbbié pedig az, hogy az ember teljesen vak marad a valódi okokra. Ugyanis a média egy elmaterializálódott közvetítő, teljes mértékben a fizikai érzékekre alapoz.

A média hatása a hétköznapokban

Valamilyen médiát az emberek többsége így, vagy úgy használ. De nagy különbség van abban, hogy tudatosan használja – például inspirációként – vagy csupán passzívan hagyja, hogy az vezesse, ahova akarja. A televíziózási szokások nagy része utóbbiban gyökerezik, ami csökkenti a tudatosságot.

Mert mit is tesz az emberrel a tévé, ha valaki csak úgy passzívan figyeli? Nézzük például a tömeggyártott, végtelen hosszúságú szappanopera sorozatokat, melyek mind ugyanarra az egy sémára épülnek fel. Ezek teljesen eltompítják a tudatot. Az érzelmekre és a kíváncsiságra apellálva rendszeresen odaragasztják az emberi lényeket, akik eztán elvarázsolva teljesen belemerülnek ebbe az álomvilágba.

Nem lenne ez szükségszerű, a történet lehetne olyan is – ilyesmi is létezik – hogy nem beszív, hanem felébreszt, inspirál. De manapság elsősorban az a cél, hogy elaltassák az embereket, majd ebben a hipnózis állapotban, a reklámok folyamatos ismétlésével, nem tudatos fogyasztóvá tegyék.

A média hatása a hétköznapokban

Gyermekkoromban még gyártottak olyan alkotásokat, amik serkentő hatással voltak a lélekre, úgy hogy mellette szórakoztattak is. Például a magyarul A farm, ahol élünk címen futott sorozat a lehető legjobb impulzusokat adta az ember lelki-szellemi fejlődéséhez. Manapság a sorozatok többsége teljesen üres és súlytalan.

Egyszerűen nem mond semmit! Nem akarnak semmilyen értéket közvetíteni, csak ülj a képernyő előtt és bámuld. Néha akadnak kivételek. A doku-reality sorozatok egy része valamivel jobb, mert a valóságban zajlik. Például a Milliárdos álruhában évadjai a vállalkozó emberek számára igazi önmotiváló filmforrás lehetnek.

A média hatása – hírek mint a manipuláció eszközei

A hírek, híradók még rosszabbak, mert azokat az átlagember tudatosan el is hiszi. Ha tudni akarod mi zajlik a világban, akkor ne ott találd meg. Az a roppant egyszerű magyarázat, hogy a hírek nem azt közlik. Ez az egyik legszűrtebb média, a hatalom egyik legbefolyásosabb eszköze.

A hírekben nem azt hallod, látod, ami fontos, hanem amit adott média tulajdonosa(i) akarnak, hogy fontosnak hidd. Másrészről zömük tudatosan negatív, abból kiindulva, hogy az nagyobb figyelmet kap. Sajnos így is van, az ezernyi impulzussal bombázott átlagember vágyik az ingerekre, és tudat alatt vonzza az ilyesmi.

A média hatása lehetne jó is (néha az), de napjainkban nagymértékben ahrimani befolyásolás alatt áll. Az ahrimani szellemiség nagyon erősen fókuszálja az emberi lelket az anyagi birodalom irányába, a birtoklás, a tárgyak, a technika felé. Másrészről a médiát a manipuláció ideális eszközévé teszi.

A média és a tudatosság

Azok az emberek, akik szinte csak a televíziózást választják az olvasással szemben, kényelmi okokból, átadják az irányítást rajtuk kívül álló erőknek. Mi is a különbség? Ha emlékszel amit az olvasás jelentőségéről írtam, tudod, hogy az olvasás megmozgatja a tudatosságot szolgáló szellemi erőket benned. A televízió, videó nézése ellenben passzív befogadóvá tesz.

Hasonló, mint amikor valaki mindenhova járművel viteti magát, szinte egy lépést sem hajlandó gyalog tenni. Az izmai eltunyulnak, a teste elgyengül. A tudatban ugyanez zajlik le, aminek egyenes következménye, hogy azok irányítják az emberek gondolatait, érzéseit, sőt életét, akik azt a médiát, amelyre figyel.

Figyeld csak meg a következőt! Ha szembesíted az embereket ezzel, 100-ból 99 azt fogja mondani, hogy őt aztán nem ez befolyásolja, ő irányítja az életét. De már a következő pillanatban arról beszél, olyan gondolatokat továbbít, melyek abból a médiából származnak, melyet ő követ.

Észre sem veszi, hogy teljes mértékben átvette annak a rezgéseit, a sajátnak hitt gondolatai már régen nem azok. Ez egyébként mindannyiunkra érvényes, a tudatalatti befolyásolás mindenhol jelen van. Azonban óriási a különbség, hogy valaki milyen fejlettségi szinten van.

A média és a tudatosság

Ha a Térj magadhoz és láss! című könyvemben felvázolt figyelem és gyakorlati rendszert alkalmazod, fel leszel vértezve az ilyen manipuláció ellen, és kialakul benned egy csalhatatlan belső érzés, merre haladj. A szellemileg felébredt, tudatos embert nem lehet az orránál fogva vezetni.

Hogyan használhatom jól a médiát?

Először is ne arra figyelj ami éppen előtted van, vagy amire mindenki. Tudd, hogy mit akarsz, és csak arra használd. A szórakozás nem baj, kikapcsolódni kell, de döntsd el, hogy milyen hatásokat kívánsz megélni. Ritkán használom a televíziót, de ha mégis, előre eltervezem, hogy mit nézzek a tévében, vagy videón, DVD -n.

Másfelől Te nem csak fogyasztója, hanem előállítója is lehetsz, vagy vagy a médiának azzal amit írsz, mondasz, vagy vetítesz. Semmi sem jobb a világ (emberek) számára, mint ami felébreszti a szellemet. A normál média altatja, de a tudatos média hatása olyan impulzusokat adhat, mely az egyes embereket arra készteti, hogy ébren maradjanak.

Olyan tartalomból van elég, mely megmondja az embereknek, hogy mit tegyenek ahhoz, mindenféle külsődleges dolgot elérjenek. De kevés az olyan, ami a szellemi fejlődést támogatja. Leginkább azzal hatsz jól, ami benned már felébredt, lényed azon részével melyet beragyogott a tudatosság világossága.

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!

A média hatása és befolyása napjainkban
Tagged on:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error: Content is protected !!