Az olvasás és az írás jelentősége az életben

Az olvasás és az írás jelentősége az életben sokkal mélyebb, mint gondolnánk. Ez a cikk az olvasás és az írás mögött rejlő mozgatóerőket vizsgálja, különösen annak lelki-szellemi hatásait tekintve. Nem az átlagos olvasónak, vagy írónak szól, mert arra késztet, hogy túllépjél a szokványos felfogáson. Vajon mi az az erő, amely olvasásra, s még inkább írásra késztet?

Egy kicsit lépj ki az automata gondolkodás üzemmódból, és hatolj az okokba. Nagyon kevés ember van, aki megteszi, mert belső munkával jár, vagy mert egyszerűen eszébe sem jut, hogy az „élet több, mint aminek látszik”.

Az olvasás fontossága, jelentősége

Miért is olvas az ember? Erre mindenki rávágná, hogy szórakozzon, tanuljon, információkat szerezzen, vagy csak kitöltse az idejét. Azonban ez mögött több van, mint ahogyan általában a dolgok mögött. Vajon mi az oka annak, hogy egyesek utálnak olvasni, míg mások el sem tudják képzelni az életüket rendszeres olvasás nélkül?

Az olvasás – mint folyamat – valamit megmozgat az emberben, ami egyeseket folyamatosan újra és újra olvasásra késztet, míg másokat inkább eltérít. Ennek okai főként az adott ember személyiségében keresendők, s persze bizonyos mértékig befolyásolja az életvitele is.

Az emberek jókora része nem olvas, maximum újságot, pletykalapot, sporthíreket, tehát ami kíváncsivá teszi, vagy nagyon felkelti az érdeklődését. Inkább odaülnek a tévé elé, s passzívan bámulják, mások pedig  internetes játékokkal múlatják az idejüket.

Ugyanis míg a tévénézés passzív, addig az olvasás már nem az. Itt működésbe lépnek olyan dolgok, mint a képzelet, és az ember akaratlanul is igénybe veszi lelki-szellemi „szerveit”. A videónál tálalva van minden, az olvasásnál nem.

Az olvasás hasonló ahhoz, mint amikor egy „másik” világba merülünk, s addig is kikapcsoljuk azt, amiben testileg létezünk. Egyfajta dimenzióváltás. Az olvasás megváltoztatja az olvasót. Fejleszti energetikailag, és az agytekervényeit is. Ha az érzelmekre is hat, vagy az élet árnyalatait adja át történetben, akkor még inkább.

Az olvasás

Olvasáskor a háttérbe szorulnak a külső érzékszervek és az ember belemerül a történetbe. Sokan úgy gondolják, az olvasás a valóságtól való elmenekülés, de ez csak akkor áll fenn, ha valaki elveszti az érdeklődését a külvilág iránt. Egyéb esetben az olvasás képes fejleszteni például a jellemet is, mindenféle cselekvés nélkül.

Természetesen nem mindegy, hogy mit olvasunk, mert teljesen eltérő hatásai lehetnek, de most általában véve az olvasásról beszélek, ami alatt legalább egy könyv forma értendő, s nem csak egy újság. Mint az eddigiekből már tudod, az olvasás fontossága messze túlmutat a hasznosságán, mivel egyedi módon hat a lélekre, szellemre, sőt, követve a testre is. Vannak ilyen tekintetben egészen különleges olvasmányok. Például a Rudolf Steiner könyvek egy része – azok közül melyeket maga írt – tudatosan úgy lettek megírva, hogy egyedi módon hassanak az ember energetikai részeire. Erre az egyik remek példa A szabadság filozófiája, amit viszont csak elszántaknak ajánlok, mert szellemileg nagy odafigyelést kíván.

Az írás jelentősége

Az írás esetében még egy fokkal tovább megyünk, mint az olvasásnál, ilyenkor egész lényünkkel belemerülünk valamibe. Itt még több szellemi energia működik közre, ami egészen a fizikai test működéséig hatással van. Utóbbi megjegyzésre hamarosan visszatérek.

Amikor írsz – és itt most nem a „közönséges” írásra gondolok, amikor le kell valamit írni – hanem arra, amikor belső késztetésből teszed, akkor valami csodálatos dolog történik a bensődben. Olyan energiák és lelki erők lendülnek mozgásba, amelyek egészen addig szunnyadó állapotban voltak.

Ma már, a számítógépen való írás korában, kicsit másképpen áramlik az energia a kézbe, mint amikor tollal papírra írtunk, de a szellemi energia ugyanaz. Attól függően, mit írunk, más és más jellegű energiák áradnak ki belőlünk. Az írás egyfajta időn át ívelő, telepatikus kapcsolat a majdani olvasóval.

Ha igazán belemerültél már az írás folyamatába – amikor másoknak írsz – akkor Te is biztosan észrevetted a következő jelenséget. Egy idő után olyan, mintha az olvasóid ott lennének veled és „hallgatnák” a gondolataidat. Ez egy csodálatos kölcsönhatás, egy olyan dolog, amely messze túlmutat azon, amit fizikailag felfogunk.

Az általad belevitt gondolati impulzus és lelki üzenet, vagy energia aktivizálódik, amikor olyasvalaki olvassa, aki éppen arra vágyott, akinek éppen arra van szüksége. Az írás – az olvasáson keresztül – egy kölcsönös szellemi (és sokszor lelki) energiaáramlás különböző emberek között.

Az írás

Visszatérve az írással kapcsolatos első bekezdésre, az írás, mint tevékenység, erőteljes hatással bírhat a fizikai testre is. Az írás gyógyíthat. Az írás erőt adhat, és oly mértékig feltölthet energiával, hogy ez az egészség megerősödésében is észrevehető. Többször is tapasztaltam, hogy ha problémáim voltak, írás közben olyan erőket mozgattam meg magamban, hogy utána szinte szárnyalni tudtam volna.

Mi történik ilyenkor? Az, hogy az ember belemerül valamibe, s mintegy önkéntelenül kikapcsolódnak azok a részei, amelyek a problémákat okozzák. Nevezetesen az örökké kételkedő, aggodalmaskodó, elemezgető elméről van szó. Egyszerűen ilyenkor nem kapja meg a szokásos impulzust, ezért elhallgat.

Ezért fordulhat elő, hogy az ember észre sem veszi és új ötletek, megoldások, jó gondolatok kelnek életre benne, mert „elfelejtett” gondolkodni a szokásos módon.

Az olvasmányban benne van a szerző személyisége

Ez nem képletesen értendő, hanem szó szerint. Az emberek általában nem figyelnek az érzéseikre, de mindenkinek vannak benyomásai arról, amit olvas. Legtöbben azt hiszik, csak a tartalomtól függ ez, de ennél többről van szó.

Az olvasás és az írás jelentősége abban is megnyilvánul, hogy a szerző személyisége akár óriási mértékben átáradhat a szavain át. Ezt nagyon jól fel lehet használni, ha tudatosan hatni akarsz. A szavaid, a megfogalmazásod, egész különleges színt öltenek, ha hagyod átáramlani magadon azt, ami benned van.

Minden egyes szó egy külön erőtér, s megfelelően rendezve elképesztő hatást tud kiváltani az olvasóból. Ezért az írás nagyszerű eszköz ahhoz, hogy más emberekhez olyan impulzusokat juttassunk el, amelyek olyan inspirációkat indítanak el bennük, amik felemelik a szellemüket a hétköznapi tudatállapotból.

Ha a szerző olyan valaki, aki maga belsőleg is már sok mindenen ment át, s ezáltal rendelkezik egyfajta megtapasztalt bölcsességgel, akkor írásai által másokat is képes olyan felismerésekhez vezetni, melyekhez maguktól nem, vagy csak lassan jutnának.

Ha írsz valamit, ami belülről jön

Sokan azt gondolják, ez csak bizonyos írástípusoknál van így, azonban egészen száraz, tényszerű írásokban is lehet a puszta információnál többet közölni. Ami még ennél is fontosabb, hogy azoknak az írásoknak van igazán „erejük”, amelyek nem valamely más szerzőt, vagy stílust igyekeznek utánozni, hanem az író saját egyénisége mélyéből merítenek.

Az olvasás fontossága és írás ereje: a hatás

Az olvasás és az írás jelentősége másban is megmutatkozik. Az igazi ereje az írott szövegnek abban rejlik, hogy nem puszta információt ad át. Ezért, aki ír, ha nem mint „újságíró” működik, hanem belső tartalmat oszt meg, valamilyen hatást kelt. Így nem csupán az intellektust mozgatja meg, hanem olyan rejtett lelki képességeket is, amelyeket az emberek általában nem szoktak használni.

A kérdés ami itt felmerülhet, az író miért, mi célból akar hatni, ha egyáltalán akar hatni? Számos szövegre mondják azt, hogy meggyőző szöveg, amely valamire rá akar venni. Jobb szeretem a hatás szót (pozitív értelemben véve). Igazából a marketing szöveg is lehet irodalmi, művészi vagy inspiráló.

Sőt, azt mondom, akkor a legjobb a marketing szöveg, ha túlmutat az egyszerű cselekvésre bíráson, és sokkal inkább felkelt, felébreszt az olvasóban valamit. Ezen a ponton kapcsolódik a szerző személyisége és az általa keltett hatás. Az olvasás fontossága itt abban az esetben érvényesül pozitívan, ha a hatásosan megírt cím harmonikusan kapcsolódik a témához, s úgy általában a szöveg is következetes, és célravezető.

Aki pusztán jövedelemszerzési okokból akar hatni, teljesen más érzéseket ébreszt, mint akit komoly belső késztetés, küldetéstudat vezet. Ez mindenképpen „átmegy” az ő szövegein. Ezért nagyon fontos, hogy tudatosítsuk, mit akarunk felkelteni az olvasóban. Az eddig elmondottakból is látszik, hogy az olvasás és az írás jelentősége nagyban függ az író és az olvasó céljától, hozzáállásától. Az üzleti könyvek teljesen mást céloznak meg, ott az olvasás fontossága a tudással és előrejutással kapcsolatos, míg egy regénynél inkább kikapcsolódás.

Egészen addig a pillanatig, amíg egy rezgésen, azonos hullámhosszon vagy az olvasóddal, érdekelni és szeretni fogja amit írsz. Azért, mert őróla beszélsz és sokszor azt fejezed ki amit ő sosem tudott megfogalmazni magának. Ez az a pont, ahol találkozik a történet és az értékesítési szöveg. Mindkettő kifejez egy helyzetet és megmutat egy lehetséges utat egy vágyott állapot felé.

Hogyan legyen sok olvasód: 10 lépés olvasóid számának megtöbbszörözéséhez

Sok olvasó, ismertség, eladás: Út az olvasókig és az eladásig

(Hozzászóláskor ne úgy másold be a szöveget, mert a beillesztés nem működik.)

Az olvasás és az írás jelentősége az életben

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error: Content is protected !!