A jó fülszöveg titka - 5 gyakorlat, hogy jó fülszöveget írjál

A jó fülszöveg titka. 5 gyakorlat, hogy jó fülszöveget írjál

Jó fülszöveg titka. 5 gyakorlatot mutatok, hogy jó fülszövegeket írjál. Megnézzük milyen a hatástalan fülszöveg, kiket szólítsál meg vele, és mit tegyél, hogy jól működő, igaz, mégis hatást keltő legyen. De mi a könyv fülszöveg jelentése? Egy olyan rövid leírása a könyv tartalmának, amely egyben felkelti az érdeklődést, de nem árul el túl sokat.

Olvasd el!”

Ha ezt elolvasod, sokkal jobb fülszövegeket tudsz majd írni.”

Neked is fejtörést okoz a jó fülszöveg megírása? Szeretnél zseniális, figyelemfelkeltő, olvasásra és vásárlásra ingerlő fülszövegeket írni? Akkor itt a helyed. Ezt el kell olvasnod!”

Melyik felvezetés ingerelt a legjobban az elolvasásra, és miért?

A jó fülszöveg titka egy mondatban: figyelmet, érdeklődést, kedvet, vágyat kelt a mű elolvasására.

A fülszöveg elnevezés onnan származik, amikor még a könyvek első és hátsó borítója be volt hajtva, s itt lehetett olvasni a tartalom rövid összegzését.

Manapság – amikor milliónyi mű születik naponta – kulcsfontosságú, hogy a jó fülszöveg „eladja” a könyvet. Attól függetlenül, hogy tudományos, szakkönyv, vagy regény áll a háttérben, nem mindegy, a fülszöveg jelentése mire késztet.

Sokan azt gondolják, már mindent megírtak egyszer, ezért igazán újszerű, vagy kiemelkedően hatásos fülszöveget ritkán lehet írni. Ez azonban nem így van. Milliónyi jó fülszöveg elolvasása után, még most is érnek kellemes meglepetések. Igenis lehet újat, új módon, másképpen tálalni.

Figyelmet, érdeklődés, vágyat kelt

Ennek a cikknek nem célja, hogy a fülszövegírás minden „szabályát” leírja. Sokkal inkább az, hogy elvezessen azokhoz a lépésekhez, amelyekkel egyre jobb és jobb fülszövegeket tudsz majd írni.

A megfelelő olvasóközönség megszólítása

Nem beszélhetünk csak általánosságban fülszövegről. Mert teljesen más a fülszövege egy értékesítési könyvnek, egy regénynek, vagy éppen egy nyelvkönyvnek. Vannak közös jellemzők, de részleteikben ezek különböznek.

A jó fülszövegnek azt az olvasóközönséget kell megszólítania, aki számára íródott.

De még a regényeken belül is számos, különféle olvasóközönség található. Vannak ugyan „mindenevők”, de a többség általában bizonyos műfajokhoz vonzódik. Ugyanazok a bevezetések, amelyek megragadják egy modern fantasy kedvelőit, nem biztos, hogy nyerőek a klasszikus szépirodalom kedvelői számára. De adott műfajon belül is olyan eltérő stílusok lehetnek, amelyek egy-egy rétegnek szólnak.

Tehát fontos, hogy a fülszöveged a Te műfajod és stílusod kedvelőit „fogja meg”, mivel másokat kevéssé fog lázba hozni. Mindez persze nem jelenti azt, hogy ne vonzhatna más közönséget is, olyanokat, akik általában nem olvassák az adott műfajt. Vannak olyan könyvek, amelyek a „műfajon kívüli” olvasókban is érdeklődést keltenek. Érdemes megnézned ezek fülszövegét, amennyiben ez az (egyik) oka, hogy mások is olvassák. Azonban a legtöbb ilyen esetben inkább híres művekről, vagy szerzőkről van szó.

A könyv fülszövegnek nem szabad félrevezetőnek lennie!

Számos könyv fülszöveg, amelyet az interneten találunk, „mesterségesen gyártott”, s az írójának fogalma sincs a könyv tartalmáról. Különösen bosszantó, ha túl sokat árulnak el a tartalomról, többször láttam már, hogy csaknem a történet végét is leírták. Így az általam kedvelt sorozatoknál – ami amúgy is érdekel – sokszor el sem olvasom a fülszöveget.

Ennél is rosszabb, amikor eladási célból már ismert márkák és történetek vonzását használják fel egy-egy adott mű értékesítéséhez. Vagy olyan jellemzőket tulajdonítanak a könyvnek, amely nem felel meg a valóságnak. Ezekben az esetekben talán többen megveszik, de többé nem fognak hinni az adott kiadó fülszövegének, vagy éppen a szerzőből ábrándulnak ki egy életre. Ha már láttál rossz példákat, azt is könnyebben észreveszed milyen egy jó könyvajánló. Külföldi film címeknél – a magyar verzióban – rengetegszer félrevezető a cím, mely inkább marketing célokat szolgál, mintsem a tényleges jelentést adná vissza.

Elrettentő példa volt az 1993-ban Magyarországon megjelent Marc Platt: Dr. Who – Az idő fogságában című könyv. Ennek fülszövegében az állt, hogy „a könyv izgalmas, fordulatos,a Csillagok háborújához hasonlító űrmese”. A valóság ezzel szemben az, hogy ennek a regénynek annyi köze van a Csillagok háborújához, mint a Szaharának az Antarktiszhoz, és annyira izgalmas, hogy többedszeri nekirugaszkodásra feladtam az olvasást. Mellesleg egy már létező sorozat egy darabját akarták így elsózni, de ez az olvasók megtévesztése.

Hogyan írjál jó fülszöveget? Milyen egy jó könyvajánló?

Vannak bizonyos alapelvek, amelyek beválnak. Általában azt ajánlják – és ezzel nagyrészt egyet is értek -, hogy a könyv fülszöveg ne legyen (túl) hosszú. Nem akarok itt pontos karakter, vagy szószámokat meghatározni, de a rövid, velős, figyelemfelkeltő fülszöveg sokkal hatásosabb, mint a részletekbe menő. Azonban vannak kivételek. Bizonyos könyvek esetén az átlagnál hosszabb fülszöveg is működik.

Hacsak nem valami ismert szerzőről, műről, vagy könyvsorozatról van szó, kell, hogy valami felkeltse a figyelmet. Egy teljesen átlag sztori leírása elvész a tömegben. Érdemes kiemelni a mű azon üzenetét, mozzanatát, hangulatát, amely a leginkább hatással lehet az olvasóra.

Rövid, velős, figyelemfelkeltő szöveg

A történet jellegű könyveknél a fülszöveg alapséma többnyire ez: egy bizonyos alaphelyzet – probléma felvezetése – történet bonyolítás/csavarás – hangulatkeltés, sejtetés, vagy utalás a jövőre. Ezt viszont ezernyi módon meg lehet írni. Az a működő, amely minél több embert megmozgat. Felkelti a figyelmet, kíváncsivá tesz, megragadja az érzelmeket, vágyat kelt, vagy elvisz egy egyedi hangulatba.

Az is fontos, hogy a fülszöveg bemutassa a főhőst, vagy hősöket, illetve nem regény esetén a témát, de ne menjen bele mélyen a részletekbe. A fülszöveg jelentése, hogy az olvasója értse meg, miről van szó (persze maradjon benne kíváncsiság), de ne kelljen azon gondolkodnia, hogyan érti ezt a szerző.

Általában én szeretem, ha a könyv fülszöveg könnyen olvasható, „szellős”, és rövidebb mondatokból áll. Viszonylag gyorsan el lehet olvasni és mégis kelt az emberben egy vonzást, hogy ezt jó lenne megnézni, elolvasni.

A leggyorsabban akkor érzed meg a jó fülszövegek titkát, ha újra elolvasod és elemzed azokat a fülszövegeket, amelyek miatt valaha is megvettél valamit. Mi volt ezekben az esetekben az, ami megfogott?

A jó fülszöveg titka: a gyakorlás – Milyen egy jó könyvajánló példa több variációban

A fülszöveg írás nem velünk született dolog. Van, akinek könnyebben megy, másnak nehezebben, ami biztos, hogy gyakorlás által fejlődünk.

Hasznos dolog, ha a fülszövegírás egyes részleteit külön begyakorlod. Ehhez készítettem segédletként 5 gyakorlatot, példákkal.

1.Gyakorlat

Írj egyetlen mondatot, amely felkelti az érdeklődést!

Olyannak kell lennie, hogy ha valaki elolvassa, erős ingert érezzen a továbbolvasásra.

Példák

Kíváncsiságot felkeltő:

Adjon öt percet, és megmondom, milyen anyagi jövő elé néz!”

T. Harv Eker – A milliomos elme titkai

Társadalmi szimbólumokra alapozó:

Egy gyönyörű és előkelő család.”

E. Lockhart – A hazudósok

Kultikussá vált idézet:

Kettőnek kell lennie: nem többnek és nem kevesebbnek.”

Drew Karpyshyn – Darth Bane: A pusztítás útja

A természetfeletti ígérete:

A keresztre feszített Krisztus oldalát átdöfő lándzsa, a legenda szerint azóta is csodálatos mágikus erővel bír.”

Trevor Ravenscroft – A végzet lándzsája

Vágykeltő:

Valósítsd meg álmaidat!”

Brian Tracy – Célok

2.Gyakorlat – fülszöveg jelentése egy mondatban

Mondd el egyetlen mondatban a könyv lényegét!

Ez közvetlenül az első gyakorlathoz kapcsolódik. A cél az, hogy egy olyan mondatot írjál a műről, amiben benne van a lényeg, amely érthető és megragadja a figyelmet, vagy erős érzelmeket kelt.

Példák:

Ez nem tündérmese, hanem igaz történet, de szebb minden tündérmesénél, mert egy igazi kislány igaz története.”

Marie-Claude Monchaux – A sehány éves kislány

Milyen hosszú az út a szocialista Magyarország szürkeségéből Párizsba, a fény és a divat városába?”

Náray Tamás – Az utolsó reggel Párizsban 1. kötet

3.Gyakorlat

Néhány rövid mondattal mondd el, amit oldalakon mesélhetnél, úgy, hogy minden egyes mondat „üssön”!

Álljon itt egy könyvajánló példa egy már említett könyv fülszövegéből (E. Lockhart – A hazudósok)

Egy gyönyörű és előkelő család.
Egy magánsziget.
Egy ragyogó lány, akinek baja esett; egy szenvedélyes fiú, aki a társadalmi igazságot keresi.
Egy négyfős baráti kör – a Hazudósok, akiknek a barátsága pusztító fordulatot vesz.
Egy forradalom. Egy baleset. Egy titok.
Hazugságok hazugságok hátán.
Igaz szerelem.
Az igazság.”

4.Gyakorlat – könyvajánló példa

Használj olyan szavakat és leírásokat, amelyek serkentik a képzeletet, erőteljesen visszaadják a mű hangulatát, de ne a megszokott – mindenki által gyakran használt – szavakat és kifejezéseket alkalmazd!

Használj olyan szavakat

Könyvajánló példa Brittainy C. Cherry – Tűzeső fülszövegéből. Figyeld csak meg, milyen magával ragadó elevenség lakozik ezekben a mondatokban:

Lángolt a lelke, és megperzselt mindenkit, aki túl közel került hozzá.

Volt egyszer egy fiú, Logan. Szerettem, pedig mindenben az ellentétem volt. Én táncoltam, ő mozdulatlanul állt. Ő mindig csendben volt, nekem szünet nélkül járt a szám. Neki meg kellett harcolnia minden egyes mosolyért, én azt sem tudtam, mi fán terem a komorság. És amikor megláttam a benne lakozó tüzet, már nem tudtam elfordulni tőle

A hamuból új életre keltek, majd megint hamuvá égtek.”

5.Gyakorlat – milyen egy jó könyvajánló

Domborítsd ki úgy a könyv lényegét, hogy megmozgassa a fantáziát/vágyakat/elmét, de csak felcsillantsa a megoldás lehetőségét!

Egy könyv általában vagy megoldást kínál valamire, vagy történetként egy küldetést hajt végre, még akkor is, ha „csak” szórakoztatásra készült. Ezt fülszövegben úgy is le lehet írni, hogy teljesen érdektelen maradsz az olvasást illetően, és úgy is, hogy muszáj elolvasnod.

Példának egy sarkított leírást készítettem az Egri csillagok regényről.

A rossz verzió: Gergely kiskorában megszökik a törököktől. Később tanúja lesz Buda bevételének, aztán elindul társaival, hogy kiszabadítsa Török Bálintot fogságából. Utána megvédik Eger várát kétszázezer török ellen.

Egy jobb verzió:

200 000 török. 2000 magyar. Ők a síkságon, a magyarok a várban. Az esély egy a százhoz, hogy megtudják védeni. De van valami, ami mellettük áll. Ők az életükért, a hazájukért a becsületükért küzdenek. Nem ismerik ezt a szót: feladás. A törökök erőből támadnak, a magyarok ésszel védekeznek. Csoda van készülőben. A törökök nem bírnak a védőkkel. De nem maradhat ennyiben a dolog, mindent eldöntő rohamra készülődnek.

Biztos vagyok benne, hogy ennél még sokkal jobb fülszöveget tudnál írni. Itt a lehetőség, írd ide hozzászólásban a Te változatodat!

Az egyik legjobb mód arra, hogy megtudjuk, jó -e a fülszövegünk, ha másokat megkérünk arra, nézzék meg, belőlük milyen hatást vált ki. Azonban figyelni kell arra, hogy milyen műről is van szó. Mert egy adott szakkönyv, vagy műfaj esetén a laikusak nem sok mindent tudnak hozzászólni. A másik amire ügyelj, hogy minél több a vélemény, annál reálisabb az eredmény. Ritkán születik olyan jó fülszöveg, ami mindenkinek tetszik. De amelyikre a legtöbben bólintanak, az a nyerő.

Hogyan legyen sok olvasód: 10 lépés olvasóid számának megtöbbszörözéséhez

Sok olvasó, ismertség, eladás: Út az olvasókig és az eladásig

(Hozzászóláskor ne úgy másold be a szöveget, mert a beillesztés nem működik.)

A jó fülszöveg titka – 5 gyakorlat, hogy jó fülszöveget írjál
Tagged on:

2 thoughts on “A jó fülszöveg titka – 5 gyakorlat, hogy jó fülszöveget írjál

 • at 6:20 du.
  Permalink

  Kedves Eyn! A fülszöveg íráshoz adott több jótanácsod mellé és ellenére van két súlyos megjegyzésem:
  1. “Egy teljesen átlag sztori leírása ELVESZIK a tömegben.” – írod. (Valaki ELVETTE a tömegből a sztorit, – ez a jelentése.) Helyesen és pontosan, választékosan: a sztori leírása ELVÉSZ a tömegben. Nagyon nem mindegy! 2. “magával ragadó elevenség LAKOL ezekben a mondatokban.” – írod. Lakol? Hát az egészen más! Nézz utána! Ha ismernéd ezt a szót kellett volna használnod: LAKOZIK.
  Ha nyilvánosan ilyen jellegű tanácsadásra adod a fejed ne kövess el ilyen súlyos hibákat!

  Reply
  • at 7:11 du.
   Permalink

   Igen, igazad van, így egyértelműbb. Javítottam a szöveget, köszönöm a figyelmeztetést!

   Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error: Content is protected !!