Sci-fi és fantasy különbség, közös jellemzői, keverék

Sci-fi és fantasy különbség jellemzőkben több vonásban megnyilvánul, de ugyanígy több téren kapcsolódhatnak is. Ebben a cikkben megismerheted a sci-fi vagy fantasy kérdés létrejöttét régi filmek, sorozatok és könyvek alapján. Majd részletesen megnézzük a sci-fi és a fantasy összes jellemvonását. Utána pedig a kapcsolódási és közös pontokat, s mindezeket példákkal.

Sci-fi vagy fantasy? Az ember azt gondolná – ha olvas, vagy néz egy történetet – ez a kérdés könnyen eldönthető, miután mindkét műfajról jelentős mennyiségű leírás található, online és offline. A helyzet az, hogy ez a két műfaj jelentős fejlődésen, sőt „kitáguláson” ment át az idők során és a sci-fi és fantasy különbsége ellenére a válasz már nem is annyira egyértelmű.

Sci-fi és fantasy különbség – Régi sci-fi fantasy filmek, sorozatok és könyvek

Néhány évtizeddel ezelőtt tátott szájjal bámultuk a Csillagok háborúja filmeket, amelyek olyan népszerűek voltak, hogy még azok is megnézték, akik egyébként nem érdeklődtek a sci-fi iránt. Ugyanis más űrháborús filmekkel ellentétben itt fantasy elemeket is tartalmazott a történet. De a sci-fi fantasy különbség akkoriban még nem volt köztéma. Manapság a sci-fi jelentése és a fantasy műfaj igencsak sokrétű és számos altípusra ágazó.

Bár írásos művekben már nagyon régóta létezett a fantasy, filmekben igazán csak a nyolcvanas években terjedt el. Akkor még főként a Conan, a Vadak Ura, vagy éppen a Barbár fivérek által képviselt kard és boszorkányság (nálunk hard fantasy -nek hívták) volt a divatos. A fantasy és a sci-fi két külön világ volt, egyedül a képzelet használata kötötte össze őket.

A sci-fi filmek már akkor sokféle kategóriájúak voltak, de a fantasy műveknek csak egy része került filmvászonra. Azóta rengeteg különböző fantasy készült és újabb típusok is keletkeztek. Így aztán egyre jogosabbá vált a kérdés egy-egy alkotás láttán: ez sci-fi vagy fantasy?

Amikor elkészültek az újabb Csillagok háborúja filmek – amelyek az előzőek előzményeit mutatták be – az újabb nemzedék egy része ezeket már a fantasy kategóriába sorolta, nem véletlenül. Edgar Rice Burroughs-ot a Tarzan művek mellett a sci-fi elődök egyik nagyjának is tartották, főként a Mars sorozatáért.

Ez egy remekül megírt fantasztikus-kalandos-romantikus regénysorozat, amelynek sajnos csak 7 kötetét adták ki magyarul, az első 5 regényt a 90-es évek első felében, majd a 2010-es években a Szukits kiadó további 2 folytatást. Miután elkészült a John Carter című film, amely az első regényen alapul – de változtattak a történeten és messze nem olyan letehetetlen, mint a könyv – ezt sok helyen fantasy kategóriába sorolták.

Az eredeti regénysorozat egy fantasztikus sorozat fantasy elemekkel – nem fantasy a klasszikus értelemben – de a film besorolása is jó példa arra, mennyire elmosódtak a sci-fi és fantasy különbség határok. Könyvek esetén egyébként a jól megírt fülszöveg is néha kevés támpont a sci-fi és fantasy különbség megállapításához, hogy sci-fi vagy fantasy műről van-e szó.

Sokan elfelejtik, hogy a sci-fi nem feltétlen tudományos-fantasztikum, lehet, sőt az esetek jó részében csak fantasztikum. Vagyis kitaláció, igazi fikció a képzelet szárnyán. Fantasy akkor lesz, ha rendelkezik a fantasy jellemzőivel. De erről később. Most vessünk egy pillantást a sci-fi fantasy-re.

Ugyanis ez, vagyis a két műfaj keveredése régóta létezik és igazi különlegesség. Már a nyolcvanas évekbeli filmekben megjelent. Ilyen volt a Támadás a krull bolygó ellen (1983), a Supergirl (1984), vagy a He-Man – A világ urai (1987) (Lásd itt a filmek bemutatását: 3 sci-fi fantasy keverék a 80-as évekből. Amikor a két műfaj jellemzői nagyjából hasonló mértékben keverednek, akkor beszélünk sci-fi fantasy –ről.

Sci-fi vagy fantasy? A sci-fi és fantasy különbség

Manapság – amikor nem figyelnek a műfaji különbségekre – különösen filmeknél – mindenféle besorolást eszközölnek, ami csak elképzelhető. Például a Star Wars filmeket kalandfilmek közé sorolják, vagy éppen az akciófilmek közé. Nem mintha nem lenne benne kaland, vagy akció, azonban klasszikus értelemben sem ide, se oda nem tartoznak, mert ilyen elven a legtöbb film számos kategóriába lenne sorolható, de ezzel elveszik a műfaji besorolás értelme. A 2008-as Indiana Jones film épp ellenkezőleg, kalandfilm és nem sci-fi, annak ellenére, hogy a vége fantasztikus jellegű.

Ha egy adott sci-fi történetben – legyen szó akár írott műről, akár filmről – van romantikus szál, kalandos cselekmény, egy kis nyomozás, akkor az már romantikus film, kalandfilm, netán krimi? Nem, ha a sci-fi jellegzetességeit magán viseli és a romantikus, vagy kalandos szál csak egy plusz adalék, illetve időnként bukkan fel, attól még sci-fi.

Sci-fi vagy fantasy?

Más az eset, ha ezek a cselekmények jelentős súlyt képviselnek a műben, mert akkor kevert műfajról van szó. Van „bűnügyi sci-fi” (sci-fi krimi), vagy romantikus sci-fi, de ez esetekben a sci-fi háttér és jellemzők mellett a cselekményvezetés a romantika, vagy a krimi „szabályai” szerint történik.

A sci-fi jelentése szó szerint tudományos fikció, de inkább tudományos-fantasztikus, míg a fantasy műfaj a főleg a fantáziára épül, és a mesék világából is merít. A különböző internetes felületeken egy-egy adott mű, vagy film mellett több címke is megjelenhet, ami már árnyaltabbá teszi a dolgot, mert több jellemzőt is figyelembe vesznek. Így nem kell meglepődni, ha egy adott műfajú alkotás mellett több típus elnevezése megjelenik, ezek a keresők jobb tájékozódását szolgálják.

Ezért van az, hogy pl. egy sci-fi mellett megjelenhet a kaland, romantikus stb. címke is. Ettől függetlenül műfajilag még nem sorolható utóbbiakba, kivéve ha keverék műfajú. A sci-fi és fantasy különbség néha nehezen megállapítható, de alábbiak segítenek. A következő bekezdésekben bemutatom a sci-fi és a fantasy legfőbb jellemzőit, alfajait, külön-külön, majd a kettő keveréke, a sci-fi fantasy jellegzetességeit.

A sci-fi jellemzői

A sci-fi jellemzői

 • Tudományos alapokra épít
 • Technikai fejlettség, robotok
 • Űrutazás
 • Más bolygók, csillagrendszerek, galaxisok
 • Űrjárművek használata
 • Csillagászati alaptémák
 • Űrháborúk, űrfegyverek
 • Más dimenziók, alternatív világegyetemek
 • Idegen lények
 • Alternatív társadalmak
 • Jövőben játszódik

A sci-fi típusai

1.Tudományos-fantasztikus: Ez a klasszikus sci-fi, nevezik hard sci-fi –nek is. Tudományos háttéren alapuló történet, amelyben az alaptémát továbbviszik a jelenleg ismertnél az elképzelhetőség határáig, miközben a logika törvényeit betartja és a tudomány ismereteit felhasználja. Lehet technikai-műszaki, vagy természettudományos alapú.
Ilyen műveket írt többek között Isaac Asimov, Arthur C. Clarke, Stanislaw Lem. Filmekben például Az Androméda törzs (1971), vagy részben A fekete lyuk (1979) lásd:
Tudományos-fantasztikus filmek

De az űrben játszódó, űrhajósokról szóló filmek jókora része is ide tartozik.

2. Űropera: A világűrben és/vagy különböző bolygórendszerekben, galaxisokban játszódó, kalandos, akciódús történet. Az űrháborús sci-fi-k ide tartoznak. Az űropera egyik alága az űrwestern – amely hasonlít a hajdani amerikai vadnyugathoz – új kolóniákról és telepekről szól az űrben, vagy bolygókon, ahol a törvénytelenség megjelenik.
Számos író alkotott ebben a stílusban (is) (A.E. van Voght, Poul Anderson, Isaac Asimov) és több film ill. filmsorozat sorolható ide. Ilyenek a különböző űrháborús filmek, amelyek közül a Csillagok háborúja filmek a legismertebbek, vagy
régi sci-fi tévé sorozatok közül a Star Trek, Battlestar Galactica, Buck Rogers.

3. Soft vagy társadalmi sci-fi: A társadalommal és az emberekkel, azok egymásra hatásával, fejlődésével foglalkozik. A tudomány és technika kevésbé jelentős ezekben a művekben, inkább a humán témák dominálnak. Ezek jó filmek estére, mert nem annyira izgató, inkább elgondolkodtató, lazító.

4. Apokaliptikus sci-fi: Általában valamilyen nagy háború (pl. atomháború), vagy valamilyen katasztrófa utáni világban játszódnak.

5. Időutazásos sci-fi: Valamilyen módszerrel (pl. időgép) vagy esemény által a főszereplők az idő különböző pontjaira utaznak a múltban, vagy a jövőben. Számos történet és film is feldolgozza a témát. Ld. bővebben: Időutazásos sci-fi filmek

6. Látogatók: Két típusa van: idegen civilizáció látogatja meg a Földet, vagy megtámadja.
Előbbire jó példa a Harmadik típusú találkozások c. film 1977-ből, utóbbira H.G. Wells-től a Világok háborúja, amely témát szintén megfilmesítettek. Róluk bővebben olvashatsz ebben a cikkben:
Idegen inváziós sci-fi filmek

7. Misztikus vagy pszicho sci-fi: Olyan a sci-fi jellegzetességeit is magán hordó mű, amely valamilyen misztikus, vagy pszichikus eredetű témát dolgoz fel. A sci-fi thrillerek egy része, vagy a spirituális témákkal operáló sci-fi –k is ide tartoznak. Filmként az egyik ide illő példa a K-Pax (2001).

8. Alternatív történelem és punk sci-fi: Egy lehetséges történelmi helyzetben-állapotban játszódnak, amely a valóságban nem történt meg. Változatok: alternatív történelmi, cyberpunk, biopunk, steampunk, dieselpunk, clockpunk.

9. Szuperhősök-szuperhős filmek: Különleges képességekkel rendelkező emberek, főleg képregényhősök mint például Superman, Pókember és társaik. Különösen a 2010-es években váltak nagyon népszerűvé filmekben. Ezek azonban más műfajokba is illeszthetők. A legnagyobb bevételt hozó, legjobb filmek közé sok került ezekből.

9. Kevert sci-fi típusok: Több variáció lehetséges, mivel a sci-fi alkotások jó része nem csak egy kategóriába illik. Az egyik leggyakrabban előforduló a tudományos-fantasztikus és az űropera keveredése, amely több műben és filmben fellelhető, mint pl. az Alfa Holdbázis, de a Star Trek-ben is keveredik a kétfajta jellegzetesség. Vannak olyan science-fiction alágak is, amelyek több típushoz sorolhatóak a cselekmény kivitelezésétől függően. Például a mesterséges intelligencia filmek egy része tudományos-fantasztikus, de lehet vígjáték, romantikus, vagy akár misztikus jellegű is.

10. Más műfajokkal kevert sci-fi:

a) katasztrófa sci-fi: pl. világkatasztrófa történetek és filmek
b)
akció sci-fi: pl. Terminátor, Robotzsaru, Emlékmás
c) horror sci-fi: pl.
Alien művek, Critters, Támadók a Marsról
d)
sci-fi vígjáték: pl. Seriff az égből, Rövidzárlat, Vérbeli hajsza
e) fantasy sci-fi: Lásd lejjebb
f) egyéb sci-fi típusok: sci-fi thriller, sci-fi krimi, sci-fi paródia stb.
g) több műfajjal kevert: pl. A bolygó neve halál (akció, sci-fi, horror), a
Jövővadászok (Future Hunters 1986) (sci-fi, akció, kaland), vagy a Ragadozó (Predator 1987) (akció, kaland, sci-fi), A Mandalori című tévésorozat (űrwestern, akció, fantasy)

A fantasy jellemzői

A fantasy műfaj jellemzői

 • A jó és a rossz harca
 • Többnyire a múltban játszódik
 • Képzelt világ, vagy történelmi kor, vagy mitológiai
 • Van egy központi hős
 • A karakterek és a személyiségjegyek fontosak
 • Mágia, varázslás, misztikum
 • Természetfeletti lények
 • Kitalált lények
 • Mítoszok, legendák és vallások használata
 • Tudatalatti, ösztönvilág, vágyak és álmok

A fantasy típusai

1. Hard fantasy, kard és boszorkányság: E két típus annyira hasonló és közös tőről fakad, hogy itt együtt mutatom be. Hősei harcosok és a középpontban is többnyire a harc áll. Ezek a harcosok hatalmas erővel, harci képességekkel és/vagy egyéb képességekkel rendelkeznek. A mágia és varázslás inkább negatívumként van jelen, s ellenük ezek a hősök legtöbbször kardjukat és izmaikat használják.

Nem feltétlenül pozitív szereplők, vagy sokkal árnyaltabb a karakterük és sokszor saját vágyaik és céljaik mozgatják őket. Leginkább ókori (esetleg középkori), vagy kitalált korban játszódnak. Az egyik legnépszerűbb ilyen hős Conan és az egyik legismertebb szerző Conan megteremtője, Robert E. Howard. Filmként a nyolcvanas években voltak népszerűek: pl. Conan filmek, A vadak ura, Vörös Szonja, Barbár fivérek, de a Hegylakó filmnek is vannak ilyen jellemvonásai.

2. High fantasy: A high fantasy jelentése szó szerint “magas fantasy”, de általában a fantasy műfaj egészén belül egy külön világról szól. Az ilyen alkotások írói egy teljes világot hoznak létre és annak minden elemét, részletét kidolgozzák. Nagy terjedelmű regény, vagy sorozat formájában látnak napvilágot. Komoly írói munka áll a háttérben, s a szerzők olyan igényesek, hogy ezen művek egy része komoly irodalmi műnek is számít. A high fantasy talán legjobb példája J.R.R. Tolkien műve, a Gyűrűk ura.

3. Történelmi fantasy: Egy adott történelmi korban játszódik és valós eseményeket is felhasználhat. Ilyen például az 1981-es Excalibur film.

4. Dark fantasy: Sötét, az ember tudatalattijára ható, gyakran borzongató és félelmet keltő alkotások. Leghíresebb alkotója Howard Philip Lovecraft volt.

5. Soft fantasy: Ezekben a művekben nagy szerepe van az érzelmeknek, a varázslásnak és a mágiának, hősei sokszor nők, mivel a soft fantasy művelőinek többsége is nő. Legtöbbször novellákban jelenik meg, de vannak regények is. Egyik elismert írója Marion Zimmer Bradley.

6. Low fantasy: Ennek a legfőbb jellemzője, hogy a történetek egy racionális világban játszódnak – főként középkori, esetleg ókori jellegű – vagy kitalált, de a többi fantasy típushoz képest reálisabb környezetben. A mágia, varázslás és mindenféle misztikus elem csak kisebb mértékben van jelen ezekben a művekben, a karakterek emberibbek és a háttérelemek reálisabbak.

7. Kortárs – Urban fantasy: (városi fantasy-nek is hívják): Jelen korban játszódó, reális, többnyire városi környezetben, ahol megjelenik a mágia és különböző misztikus lények. Az utóbbi évtizedekben lett népszerű, köszönhetően az olyan műveknek, mint a Harry Potter, vagy az Alkonyat.

8. Egyéb fantasy: fantasy vígjáték és paródia, mítikus fantasy, low fantasy, tudományos fantasy, tündérmese fantasy, space-fantasy, steampunk fantasy, romantikus fantasy stb.

A fantasy-ben is vannak speciális keveredések más műfajokkal, ilyen például a Mortal Kombat (1995) című film, amelyben a harcművészeti filmek elemei jelennek meg a fantasy keretében.

Sci-fi és fantasy különbség – a sci-fi fantasy keverék

A sci-fi és a fantasy közös jellemzői

 • Képzelet használata
 • Kitalált világok és lények
 • Eltérés a hétköznapi valóságtól
 • Alternatív univerzumok és korok
 • Sem az állati, sem az emberi fajhoz nem tartozó létformák, fajok
 • Filozófiai, spirituális, esetleg misztikus fejtegetések, témák
 • Az ismeretlen megjelenése

A sci-fi fantasy keverék mindkét műfaj jellegzetességeit magában hordja és a két műfaj különböző alváltozatai keveredhetnek ezekben a művekben. Játszódhat más bolygórendszereken és az űrben, vagy a Földön, de a sci-fi –re jellemző motívumok (pl. űreszközök) mellett jelen van a mágia, misztikus erők és különböző kitalált lények.

A műfajok keveredésének egyik elindítója volt E. R. Burroughs első regénye.
Sci-fi fantasy filmeket a cikk elején már említettem. A magyar könyvek közül a Titkok világa jó példa. Az eredeti három Star Wars filmhez képest az 1999-2005 között forgatott újabbakban már hangsúlyosabbak voltak a fantasy elemek (misztikum, belső vívódás, jó és rossz küzdelme).

Sci-fi fantasy keverék

Ezáltal, miközben a régi filmek esetén inkább az űroperához sorolták – és a könyvekben megjelent mellékszálakat tekintve nincs is mindenhol jelen fantasy elem – újabban a Star Wars is keverék műfajnak számít, illetve több helyen space fantasy -ként jelölik. A későbbi folytatások szintén sci-fi fantasy keverék.

De a könyvekben először megjelent folytatások (A Birodalom legyőzése után) a 90-es években nagyon kevés fantasy elemet tartalmaztak, ezért többségük sci-fi volt. Ha például a Han Solo könyveket, vagy az X szárnyúak sorozatot vesszük figyelembe, azok tisztán sci-fi.

Azonban a Régi Köztársaság korában játszódó történetek – ahol a sith-ek és a jedik küzdelme áll a középpontban (Revan, Darth Bane) – erősen fantasy jellegűek. Star Wars műfajával kapcsolatban lásd a Star Wars könyvek típusai összefoglalót. De nem minden keverék, amit oda sorolnak. Például Jack Vance folyóvilág című regényét is mindkét műfajhoz kapcsolják. De egyetlen sci-fi elem van benne, hogy más bolygón játszódik, ami szinte alig van említve a könyvben. Ezt leszámítva, 99 százalékban fantasy.

Ugyanígy a Haldokló Föld művével indult sorozatában is az egyetlen sci-fi jellemző, hogy a jövőben játszódik, egyébként teljes mértékben fantasy történetek azok. De számos más alkotás van, melyben keveredik a két műfaj, sokuk valamilyen játékból alakult ki. Ilyenek a Warhammer történetek. Változó, hogy milyen mértékben van jelen a sci-fi vagy fantasy jelleg az egyes művekben, ezért fordulhat elő, hogy néha nehéz észrevenni, hogy sci-fi fantasy keverékről van szó.

Sci-fi és fantasy különbség, közös jellemzői, keverék
Tagged on:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error: Content is protected !!