Mesterséges intelligencia chat magyar nyelven beszélgetés

Mesterséges intelligencia chat magyar nyelven már jó ideje létezik. Igazából, ha nem számítjuk a régebbi fejlesztéseket, a chatbotokat, s egyebeket, leginkább a 2020-as években terjedt el a magyar nyelven történő használata a mindennapokban. Az ide kapcsolódó régebbi cikkemben a Chat GPT -vel történő mesterséges intelligencia szövegírással foglalkoztam, s az ezzel kapcsolatos előnyökkel-hátrányokkal.

Ebben a cikkben megnézzük hogyan definiálja saját magát, s miért jó a mesterséges intelligencia. Majd szót ejtek a kép és rajz generátorokról, átvesszük a gépi intelligencia veszélyeit. Bemutatom néhány saját tapasztalatomat, s meglátásomat röviden.Mi a mesterséges intelligencia?

Mi a mesterséges intelligencia? Gondoltam, előbb megkérem a Chat GPT -t, hogy adjon egy könnyen érthető, részletes és egyértelmű definíciót. Elég hosszú választ adott, így valamennyire lerövidítettem:

„A mesterséges intelligencia (MI) egy számítógépes rendszer, amely képes olyan feladatokat elvégezni, amelyeket általában emberi intelligenciával kapcsolunk össze. Olyan algoritmusokat és technológiákat használ, amelyek lehetővé teszik számára a tanulást, az értelmezést, a döntéshozatalt, a problémamegoldást és az emberi nyelvvel való kommunikációt.

Legfontosabb jellemzője, hogy képes adaptálni és javítani a teljesítményét az adatok és a tapasztalatok alapján. Képes azonosítani a mintákat és a trendeket az adatokban, és hasznos információkat hozhat létre, amelyek elősegítik a hatékonyabb és pontosabb döntéshozatalt.

Összefoglalva, hogy mi a a mesterséges intelligencia, egy olyan technológia, amely lehetővé teszi számítógépes rendszerek számára a folyamatos tanulást és fejlődést, hogy javítsák a teljesítményüket, és segítsék az embereket a mindennapi életben.”

Miért jó a mesterséges intelligencia?

A már említett cikkben több előnyét felsoroltam, itt nézzük meg miért és mire jó a mai civilizációban, a teljesség igénye nélkül:

 • Elvégzi az ismétlődő, rutinszerű feladatokat, amelyek sok időt és energiát igényelnek.
 • Képes nagy mennyiségű adat feldolgozására és elemzésére, ami lehetővé teszi a hatékonyabb döntéshozatalt és az üzleti folyamatok optimalizálását.
 • Lehetőséget ad az emberi interakciók javítására, például a beszédfelismerő és -feldolgozó rendszerek alkalmazásával.
 • A mesterséges intelligencia chat magyar nyelven is segít választ adni olyan kérdésekre gyorsan, amit nehezebben találunk meg, vagy sok idő lenne.
 • Fejleszti az oktatást, például személyre szabott tanulási tapasztalatokat és az oktatási erőforrások hatékonyabb felhasználását biztosítva. Ha ügyesen használod, vele is gyorsabban tanulhatsz és könnyebben.
 • Az üzemekben a termelési folyamatok optimalizálásában segít, hogy hatékonyabbá és költséghatékonyabbá váljanak. Valamint adatok elemzése és az előrejelzések által, amelyek hozzájárulnak a gazdasági növekedéshez és a jobb pénzügyi döntésekhez.
 • Az egészségügyben segíthet a betegségek korai diagnosztizálásában és a működőbb kezelési tervek kidolgozásában.
 • Számos hasznos gépezet létrehozásában működik közre, mint például az önvezető járművek fejlesztése, amelyek biztonságosabbá tehetik az utazást.
 • Azt állítja, hogy még az éghajlatváltozás és más globális problémák kezelésében, például a szén-dioxid kibocsátás csökkentésében és az erdőirtás megelőzésében is tud segíteni.

Mesterséges intelligencia chat magyar nyelven

Amint azt már említettem, a mesterséges intelligencia chat magyar nyelven több helyen és módon elérhető. Amellett, hogy ott van a Chat GPT mintájára készült számos külföldi alkalmazás, vannak, készülnek magyar fejlesztések is. Az internetes keresőkben pedig a Bing alkalmazta először ilyen formában.

Amikor először használtam utóbbit, számomra szimpatikus volt, hogy nem akar mindent saját maga megmagyarázni, hanem a weboldalakat is ajánlja, amelyeket forrásként használ. Ilyen szempontból egészen korrekt a Bing. Csak kíváncsiságból még az elején kérdeztem egy témáról, amivel rendszeresen foglalkozom. Többször is ajánlotta a másik weboldalamat, mint hasznos forrást:

A Bing kereső chat válasza

Mesterséges intelligencia beszélgetés magyar nyelven

Nagy előny, hogy a mesterséges intelligencia beszélgetés magyar nyelven viszonylag hamar elérhető volt, és elég jól érti. De mire használják az emberek? Saját tapasztalataim szerint, amit látok-hallok különböző helyeken, az átlagember csak később és főként kíváncsiságból kezdte el használni.

Eleinte leginkább különféle szakemberek, aki a mesterséges intelligencia online használatában már amúgy is érdekeltek voltak. Marketingesek, szövegírók, programozók, keresőoptimalizálók, stb. viszonylag hamar megtalálták a számításukat, hiszen célszerű segítő eszköz, ami a hatékonyság megsokszorozásában remek partner.

Azonban ezt nem nevezném a szó hétköznapi értelmében beszélgetésnek, legfeljebb szakmai eszmecserének, vagy anyaggyűjtésnek. A mesterséges intelligencia chat magyar nyelven beszélgetés inkább azokra jellemző, akik kíváncsiságból, időtöltésből, sőt, szórakozásból használják.

Mesterséges intelligencia kép generátor

Amióta a mesterséges intelligencia kép generátor a hétköznapi felhasználók számára is elérhetővé vált, számtalan módon felhasználták. A kép generátorok folyamatosan fejlődnek, s míg eleinte olykor torz ábrák is készültek, hamar eljutottak odáig, hogy fotó minőségű, valósághű képek jöjjenek létre.

Az interneten számos mesterséges intelligencia kép generátor található. Az ingyenes és fizetős verziók között minőségben, vagy a képek mennyiségében, elkészülési gyorsaságában van különbség. Mivel ezekkel igencsak könnyű lehet valósnak tűnő, hamis képeket létrehozni számos etikai, törvényi, szabályozási kérdést vetettek fel.

Mesterséges intelligencia rajz

A mesterséges intelligencia rajz elkészítése egyszerűbb, mint a fotó minőségű képeké. Legyen szó akár rajzról akár más képről, egyre több a lehetőség. Nekem a már említett Bing mesterséges intelligencia kép generátor is hamar megtetszett. Bár kezdetben nem volt éppen tökéletes, sokkal jobb képeket készített, mint vártam.

Ráadásul ezzel ingyenesen lehet elég sok képet elkészíteni. Érdemes a mesterséges intelligencia rajz és kép elkészítésekor jól körülírni, meghatározni, hogy mit csináljon a program, mert annál jobban tükrözni fogja az elvárásainkat. Ezt a képet is vele készíttettem „önmagáról”:

Mesterséges intelligencia kép generátor rajz

A mesterséges intelligencia veszélyei

A másik cikkemben említettem néhány hátrányt, itt most a mesterséges intelligencia veszélyei közül sorolok fel jó néhányat:

 • Automatizálás által a munkahelyek számának nagymértékű csökkenése, ami a munkaerőpiac átalakulásához is vezet.
 • A mesterséges intelligencia beszélgetés túlzott alkalmazása valós személyek helyett, a társadalmi szakadékok növekedéséhez és a társadalmi polarizációhoz vezethet. A jó emberi kommunikáció hiánya miatt az emberek elveszíthetik az emberi kapcsolatok fontosságát és az együttműködés, valamint az empátia fejlesztésének lehetőségét.
 • Veszélyeztetheti az alapvető emberi jogokat, például a magánéletet vagy a személyes adatok védelmét. Gyűjt és használ olyan adatokat, amelyekkel modellezheti és előrejelezheti a személyiségi jellemzőket.
 • Számos esetben nem lehet, vagy nehéz kideríteni a mesterséges intelligencia chat által szolgáltatott információk hitelességét, érvényességét.
 • A technológiai fejlődése és elterjedése miatt az emberek túlzottan függővé válhatnak a mesterséges intelligencia beszélgetésektől, ami veszélyeztetheti az emberi autonómiát és a döntéshozatali képességet.
 • A mesterséges intelligencia online alkalmazásai és döntései mögötti felelősséget nehéz lehet megállapítani, ami etikai kihívásokat és jogi vitákat eredményezhet.
 • A fejlesztése, felhasználása és alkalmazása autonóm fegyverekben, veszélyt jelenthet a nemzetbiztonságra és a világ békéjére.
 • Számos biztonsági kockázattal járhat, és a rá épülő rendszerek támadhatóvá válhatnak. Sérülékeny lehet a hackerek vagy rosszindulatú szereplők támadásaival szemben, vagy veszélybe kerülhetnek az érzékeny adatok.
 • Mesterséges intelligencia kép generátor és hasonlók kreatív alkotásai és szórakoztató alkalmazásai könnyen pótolhatják az emberi alkotásokat. Ez pedig veszélyekkel jár az emberi művészet és kultúra számára, főképp, hogy nehéz megkülönböztetni az eredetit, vagy az emberit a gépitől.
 • A mesterséges intelligencia online és egyéb technológiai fejlődése olyan gyorsan zajlik, hogy az emberek és a társadalom nem követi a változásokat, ami feszültségeket és instabilitást okozhat.

Mesterséges intelligencia chat magyar nyelven használata – tapasztalatok

A kérdés mindig a miért? Számtalan jó dologra fel lehet használni, ugyanakkor fennáll a veszélye a függésnek is. Mert az csodálatos, hogy rövidebb idő alatt több mindent tudhatunk meg. De arra kínosan ügyelek, hogy például a kreativitásom fejlesszem, hiszen a mesterséges intelligencia chat magyar nyelven való használata könnyen ellustíthatja az elmét. Az AI magyar chat beszélgetés ma már olyan természetes, mint valaha az okostelefon használata volt, s ezzel együtt persze a függőség is jelen van.

Ha láttad már egy mesterséges intelligencia film mit mutat be, akkor számos lehetőség vázolódik fel. Bámulatosan könnyebbé teheti az életet, vagy erősen függővé, sőt akár észrevétlenül át is veheti az irányítást. A kulcs az, hogy átadod-e neki a vezetést, vagy elég tudatos maradsz ahhoz, hogy tudd mit teszel.

Mesterséges intelligencia chat veszélyei, hatásai

A mesterséges intelligencia veszélyei ott is tükröződnek, hogy ha megengeded helyetted gondolkodjon, leszoksz a szellemi önállóságról. Talán most ez ellen hevesen ellenkezel, de van az emberben egy olyan kényelmi hajlam, hogy a könnyebbet válassza. A mesterséges intelligencia chat magyar nyelven beszélgetés tapasztalatok nagyban függ attól ki az, és hogyan használja.

Amennyiben történetekhez használod, kétélű fegyver lehet. A történet például remek értékesítő. De igazán abban az esetben működik, ha szövegeidben saját élményeket adsz el. Az, hogy „ő” mond egy sztorit (vagy kitalál), nem ugyanaz. Nincsen benne az a lelki energia, személyes töltet.

A gépi intelligencia fejlődésének hatásai

A gyors technikai fejlődés következményeit körvonalakban sejteni lehet, de nehéz pontosan megjósolni. Amennyiben az eltelt évtizedek legjobb és legnagyobb hatást keltő sci-fi filmjeit láttad, akkor számos kitalált példát élhettél meg erről. A robotok ezekben akár teljesen emberiek is lehetnek.

Ez számtalan új kérdést vet fel, mivel ami ma még fikció, egyszer valóság lesz, hiszen ami manapság történik, az is szinte hihetetlennek tűnt pár évtizede. Ennek még a kisebb veszélye, hogy valaki gépi chat függő lesz. A nagyobb, ha a gépek kontrollt kapnak olyan területek felett, amelyhez nem elég az intelligencia. Kell hozzá az én vagyok tudat.

További személyes tapasztalatok

A mesterséges intelligencia beszélgetés sosem lesz ugyanaz, mint egy élő emberrel, még akkor sem, ha szinte 100 százalékban képes lesz egyedi személyiséget felvenni. Ennek ellenére sok ember, aki valami miatt nem bízik, vagy nem akar emberekkel kommunikálni, valószínűleg hozzá fordul. Ugyanakkor amikor másokat kérdeztem erről, rengetegen húzódzkodtak tőle.

Nézzük például az érzelmi intelligencia fejlesztését. Ehhez elengedhetetlen a személyes fejlődés és a társas kapcsolatok „gyakorlása”. Ezt egy gép nem tudja helyettesíteni. Tanácsokat, javaslatokat viszont adhat, és információkban sokat segíthet, amennyiben jól kérdez valaki.

Ha kellően alaposan és konkrét kérdéseket teszel fel, vagy utasításokat adsz, akkor a beszélgetés a mesterséges intelligenciával igazán hasznos lehet. Ebben egyre több tudásanyag jelenik meg, de eddigi megfigyeléseim alapján a többségnek van még mit tanulnia, gyakorolnia. A mesterséges intelligencia chat online örökösen fejlődik s ebben mindannyiunknak része van.

És még valami. Felértékelődött a személyes weboldalak szerepe. Már sok mindenre a választ az emberek a chat beszélgetésben keresik, és egyre kevesebben lépnek át a forráshoz, weboldalakra. De mivel így jobban terjed az általános, innen származó információ, az egyedi, saját élményeken alapuló oldalak annál inkább értékesebbé válnak.

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!

Mesterséges intelligencia chat magyar nyelven beszélgetés
Tagged on:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error: Content is protected !!