Testmozgás a természetben, mozgás a szabadban, előnyei

Testmozgás a természetben – ez minden ember létének természetes velejárója, hiszen a mozgás a szabadban gyakran élő környezetben történik. De vannak, akik tudatosan keresik a lehetőségét valamely céljuk miatt. Ha sportolnak, és ez különböző eszközök igénybevételével történik, felteszik a kérdést: hogyan sportoljak a szabadban?

A mozgás a szabadban a legegészségesebb aktivitás mind testedzés, mind pedig kikapcsolódás céljából végzett tevékenység szempontjából. Az atmoszféra, az élővilág és az egész környezet teljesen más hatással van az emberre, mint amikor a négy fal között van.Rendszeres testmozgás előnyei a szabadban

A természetben való mozgás egyben összeköti a természetes mozgásformákat a „mesterségesen kialakított” testedzésekkel. Odakint az ember sokkal szabadabb, derűsebb és önkéntelenül is összekapcsolódik a természet életteli hatásaival. Nem beszélve arról, hogy a természet számos olyan adottsággal rendelkezik, amelyet mesterséges környezetben nem lehet pontosan lemásolni.

A rendszeres testmozgás előnyei különösen jól megnyilvánulnak odakint. Aki életmódváltás előtt áll, annak számára nagyszerű átvezetés testi szinten. De nézzük néhány további hasznosságát.

Rendszeres testmozgás előnyei a természetben

Friss levegő: A szabadban végzett testmozgás során igazi friss levegőt lélegezhetsz be, ami javíthatja az oxigénfelvételt és a jó közérzetet. A természetes környezet élénkítő-tisztító hatással lehet a testre és az elmére.

D-vitamin termelődés: A napfényben való tartózkodás lehetőséget nyújt a szervezetnek D-vitamin előállítására. Ez a vitamin fontos a csontok egészségéhez és az immunrendszer erősítéséhez.

Stresszcsökkentés: A természetben való testmozgás és a szép környezet segíthet csökkenteni a stresszt és a szorongást. A zöld környezet és a természet hangjai nyugtató hatással lehetnek az elmére.

Fizikai aktivitás és fejlődés: A szabadban való testmozgás lehetővé teszi a változatos fizikai aktivitást, például futást, biciklizést, túrázást vagy piknikezést. Ez hozzájárulhat az állóképesség növeléséhez és az izmok erősítéséhez.

Jobb hangulat: A természetben való időtöltés serkenti a boldogsághormonok termelődését, ami jobb hangulathoz és kellemesebb élményekhez vezethet. Ezzel együtt elősegíti a derű, az elme pozitívabb fókuszát a jelenben.

Kihívások és új élmények: A testmozgás a természetben során számos kihívás és új élmény várhat rád. Például egy hegy tetejére való felmászás vagy egy új túraútvonal felfedezése új kihívásokat és sikerélményeket hozhat.

Természetben végezhető mozgástevékenységek

A rendszeres testmozgás fontossága általában köztudott. De mik az alapvető szabadban végezhető mozgásformák? Alapból az első, legkézenfekvőbb és legegyszerűbb mozgás a séta, vagy gyaloglás. Ehhez nem kell semmilyen extra képesség, vagy akarat, sokszor észre sem veszi valaki, máris megteszi. A kirándulás ennek kikapcsolódással és látnivalók nézegetésével egybekötött változata.

Bár lehet teljesítményre, azaz a megtett útra és az eltelt időre összpontosítva gyalogolni, mégis, szerintem többet ér, ha nem ez a legfőbb cél. Ugyanis ha az ember hagyja magába áramlani a csodálatos levegőt, élvezi a napsugarakat és közben gyönyörködik a táj szépségeiben, akkor egyszerre hat a testére, lelkére és szellemére egyaránt. Mindez hozzájárul a test egészségre programozásának életmódjához. Odakint szinte magától értetődően tudod, mi a legfontosabb az életedben, miért érdemes élni.

Rendszeres testmozgás előnyei a természetben

Ennek a mozgásformának egy intenzívebb változata a futás. Részemről ez sosem volt célzott, mindig is jobb szerettem a spontán, örömből eredő szaladgálást, sprintelést. De sokan szeretnek hosszú távon, különböző egészség, vagy teljesítménybeli célokból futni. Ez a mozgásforma már jóval intenzívebb a járásnál, és több energiát használ el. Más megoldás híján (ha például rossz az idő) ajánlott a gyalogló és futógép, amelynek előnye, hogy egy helyben végezhető.

Testmozgás a természetben – egyéb mozgásformák

Ha a természet terepeit és formáit vesszük figyelembe, számtalan más mozgásformára lehetőséget kínál. Ilyen például egyenetlen, sziklás vidéken a hegymászás – ami különös odafigyelést igényel, gondolj csak a hegymászós filmekre – vagy a kijelölt helyeken a vizekben való úszás, fürdés. Utóbbi a víz elem által, igazi mély kapcsolódás a természethez, amely felüdíti a testet-lelket. Hegymászásnál remek alternatíva a boulder terem. Biztonságosabb, és természetesen az időjárás viszontagságaitól is védve vagy.

De a 21. században nagymértékben divatba jött egy kiváló mozgásforma, amely egyben szórakozás is: a kerékpározás. Ha arról van szó, hogy mozgás a szabadban, ma már a gyaloglás és futás után az egyik legnépszerűbb. Napjainkban egyre több kerékpárút létesül, és ahol nincs, ott is vannak jól járható utak, ahol hódolhatunk eme szenvedélynek. A kerékpározásnak megvan az az előnye, hogy jóval nagyobb területet járhatunk be, mint gyalog. A rendszeres testmozgás előnyei itt egybekapcsolódhatnak a túrázás élményeivel is.

Ha az idő nem engedi, vagy a kerékpározást szívesen összekapcsolod azzal, hogy másokkal együtt legyél, arra kiváló a csoportos spinning. Ez egy teremkerékpározási tréning, edző vezetéssel, zenére, kiváló hangulatban, amely akkor is jó, ha odakint rossz az idő, és akkor is, ha túl meleg van, kánikula.

Vannak a természetben való mozgásoknak és játékoknak egészen extra formái. Például a famászás, vagy kacsázás a vízen (kővel). Talán egy kicsit viccesnek tűnik, mégis jó szórakozás, és a természetben levésnek az egyik legfőbb vonzereje, hogy kiemeljen a hétköznapokból. Nem csak azért megyünk ki, hogy sportoljunk, hanem azért is, hogy örömöt érezzünk a szabadság és a spontán kreativitás által.

A túrázás szintén nagy hagyományokra visszatekintő mozgásforma, amely többnyire kijelölt útvonalakon való végighaladást jelent. De persze nem minden esetben. Mert ahol nincs, vagy már mindet ismerjük, itt az ideje a felfedezéseknek. Jómagam gyermekkorom óta járom a természetet és szeretem minden zegzugát feltérképezni. Azonban idegen helyen ajánlatos előbb tájékozódni a helyi viszonyokról. Ez a fajta testmozgás a természetben igen kalandos is lehet, gondolj csak a túrázós filmekre.

Mozgás a szabadban testedzéssel

Magát a testedzést, annak gépek nélkül végrehajtható változatait is érdemesebb a szabad levegőn végezni, amikor a környezeti feltételek ezt lehetővé teszik. Az olyan energetikai mozgások, mint a tai-csi, a hatha jóga, a harcművészetek, vagy a tensegrity gyakorlatok, szintén sokkal jobban hasznosulnak természetes környezetben.

Mozgás a szabadban testedzéssel

De manapság már sok helyen megoldott súlyzók és mindenféle testfejlesztő szerkezetek szabadban való kipróbálása, használata. Egészen más, mint bent, persze ha valaki nem zavartatja magát a bámészkodóktól. Azonban az is megoldható, hogy a szabadban se legyen kívülállók számára látható. Vannak azonban olyan előnyei az edzőtermi testmozgásnak (személyes edző, kiszolgáló gépek, környezet) ami természetes környezetben hiányzik.

A lényeg a mozgás a szabadban

A rendszeres testmozgás a természetben megelőzheti a testi, sőt, a lelki problémák kialakulását is. A mozgás a szabadban felfrissíti az emberi szellemet, amellett, hogy megújít, nagymértékű inspiráló hatással is lehet ránk. Odakint szabadok vagyunk a falak és sok tárgy, vagy ember leárnyékoló hatásától.

A természetben való mozgásoknak még ezernyi válfaja van, amire most nem térhettünk ki, de minden ember részesül ezekben így, vagy úgy, amikor a szabadba tér. Azonban ha az időjárás nem engedi, vagy egyéb okok akadályoznak, marad a belső térben való, vagy edzőtermi mozgás, ami még mindig sokkal jobb, mint a semmi.

Bárhogy is legyen, érdemes gondoskodnod arról, hogy az év minden szakában elég lehetőséged legyen mozogni, foglalkozni a testeddel. A test igényli ezt, és amellett, hogy sokkal jobban érzed magad tőle, mind egy teremben, mind a természetben újabb ismeretségekre találhatsz, tartós kapcsolatokra lelhetsz. Még egy hatalmas előnye, hogy nagymértékben segít megőrizni a fiatalságod sok-sok évtizeden át.Hogyan sportoljak a szabadban?

Bár a kérdés nagy része megválaszolásra került, nem árt, ha összefoglaljuk a lehetőségeket. Itt elsősorban azokat gyűjtöttem össze, amelyek egyedül is végezhetőek. A lista nem teljes, de a legismertebb mozgásformák szerepelnek benne.

Testmozgás a természetben – szabadban űzhető sportok listája

 • gyaloglás
 • futás
 • ugrás
 • torna
 • kerékpározás
 • úszás
 • lovaglás
 • síelés
 • hegymászás
 • evezés
 • hódeszkázás
 • (hatha) jóga
 • harcművészeti mozgásformák
 • siklórepülés
 • szörf

Szabadban sportolás

Ezeken kívül még számos, a szabadban, vagy természetben végezhető mozgásforma van, de nem kifejezetten a mozgás a célja (pl.:íjászat), vagy valamilyen járművel történik. Létezik ezek különféle kombinációja, valamint a természetben – attól függően hol jársz – különböző mozgásmódokat és sportfajtákat vegyíthetsz. A természetben való tudatos mászkálás felér egy zen meditációval.

Nem kell, hogy mindez edzés jelleget öltsön, az életöröm megjelenése a kikapcsolódásban az, amely mindennél többet ér. Ezt pedig sehol másutt olyan mértékben nem lehet átélni, mint odakint a természetben. A testmozgás fontossága, élettani hatásai mellett a természeti környezettel való élő kapcsolódás egyik ideális módja lehet.

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!

Testmozgás a természetben, mozgás a szabadban, előnyei
Tagged on:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error: Content is protected !!