Dale Carnegie könyvek, életrajz, Sikerkalauz, idézetek

Dale Carnegie könyvek, sikerkalauz, idézetek és tanításai milliók életét változtatták meg és a modern kommunikációs és életviteli módszerek alapjait képezik. Az emberek sikeres kapcsolatokat akarnak és feszültségektől mentes, nyugodt életet. Sehol sem találni ilyen alaposan kidolgozott és a gyakorlati tapasztalatokra épülő módszereket, mint az ő szerzeményeiben. Tanulságos történetei egyenesen az életből származnak, hatást gyakorolva mindazokra akik elolvassák.Dale Carnegie életrajz

Dale Breckenridge Carnegie 1888-ban született Maryville-ben (Missouri állam). Egy béresként dolgozó szegény farmer (James William Carnagey) és egy tanítónő (Amanda Elizabeth Harbison) fiaként. A kis Dale megismerte a vidéki élet minden nehézségét és szépségét. Hamar megtanulta a farmmal járó mindennapi munkák elvégzését, amely általában hajnali keléssel és tehénfejéssel kezdődött.

Egészen fiatal gyermek volt még, amikor családja kénytelen volt elköltözni Beltonba egy tanyára. Tizenéves korában, a mindennapi munka mellett sikerült elérni, hogy felvették a Warrensburg-ban található Állami Tanárképző Főiskolára. Az ifjú Dale Carnegie már ekkor gondolkodott azon, mihez is kezdjen az életével, de nem jutott dűlőre.

Édesanyja vallási úton szerette volna látni, ő viszont az iskolai években lehetőséget kapott előadói készségeinek fejlesztésére, amely egész további életére nagy hatással bírt. Az iskolai szónokversenyeken elért eredményei megalapozták kommunikációs tehetségét. A főiskola utáni első munkája abból állt, hogy levelező kurzusokat árult farmereknek. Utána az Armour & Co. cégnél szalonnát, szappant és disznózsírt adott el.

Dél-Omaha-i és Nebraska-i sikeres eladótevékenysége kiváló tapasztalatokat adott számára az értékesítésben. Roppant nyereséges ügynöki tevékenységét és tanári álmait otthagyva, New Yorkba ment az Amerikai Színművészeti Főiskolára. Közben rájött, hogy a színészet mégsem neki való, ezért egy ideig teherautók eladásával foglalkozott, de ez sem elégítette ki igazán. Munkanélküli lett és élete fordulóponthoz érkezett.

Carnegie előadásai, művei

Iskolaévei élményeire emlékezve elhatározta, hogy nyilvános beszédet fog tanítani az embereknek. New York-ban, a Keresztyén Ifjak Egyesületénél kezdte el egyedülálló tevékenységét. A Dale Carnegie kurzus fejlődése 1912-ben kezdődött. Hamar rájött, hogy az érzelmek felébresztése és használata mekkora hatással van mind az előadó, mind a hallgatóság soraira.

Ezt – más módszereivel együtt – egységes rendszerbe foglalta és folyamatosan fejlesztette. Tanfolyamai által az emberek önbizalmat és magabiztosságot kaptak, amelyet az életük rengeteg területén fel tudtak használni. Képzései olyan népszerűvé váltak, hogy külföldre is hívták előadásokat tartani.

Az első igazán jelentős műve 1926-ban jelent meg „Nyilvános beszéd: Gyakorlati tanfolyam üzletembereknek” címmel. Ez később több kiadást és átdolgozást megélt és a címe is változott. A harmincas évek elején írta meg a „Hatásos beszéd módszerei” című művét, amelynek a későbbi kiadása hazánkban is megjelent (Sikerkalauz 3.).

1936-ban adták ki a „Hogyan szerezzünk barátokat, hogy bánjunk az emberekkel?” (Sikerkalauz 1.) című alkotását, amely rövid időn belül bestseller lett és később a világ számos országában kiadták. Időközben (1931-ben) elvált feleségétől, de óriási munkát végzett annak érdekében, hogy az emberek megtanuljanak könnyen és jól kapcsolatokat teremteni, minden téren.

1944-ben feleségül vette Dorothy Price Vanderpool-t akinek két lánya volt az első házasságából. Dale Carnegie rengeteg emberrel való kapcsolata folytán megfigyelte milyen sokan feszültek, aggódó természetűek és negatívak, vagy sokat idegeskednek. Ennek hatására született meg a „Ne aggódj, tanulj meg élni!” (Sikerkalauz 2.) című terjedelmes mű, számtalan gyakorlati tanáccsal. Otthonában, a New York szomszédságában levő Forest Hills-ben érte a halál 1955-ben.

Dale Carnegie könyvek

Dale Carnegie könyvek bemutatása

Dale Carnegie Sikerkalauz 1. – Hogyan szerezzünk barátokat, hogy bánjunk az emberekkel?

Ezt a könyvet 1992-ben olvastam először, s nyugodtan mondhatom, hogy az egyik leghasznosabb és egyben legszórakoztatóbb könyv a világon. Mindegy, hogy egyszerű, hétköznapi, visszahúzódó ember, vagy sikerre törekvő üzletember vagy, ha ezt a könyvet elolvasod, nem marad hatástalan. A jó kommunikációhoz a legjobb segédeszköz.

Amellett, hogy az életből származó történeteivel remekül elszórakoztat, fantasztikus vágyat kelt benned, hogy az ott leírt tanácsokat alkalmazd. Ha mondjuk eddig nem voltál sikeres a kapcsolatteremtésben, vagy csak egyszerűen nincs elég bátorságod, a mű elolvasása során ellenállhatatlan vágyat fogsz érezni a cselekvésre.

De mindez semmi ahhoz képest, amit akkor érzel, amikor átéled, hogy a benne ismertetett alapelvek működnek. Fenomenális élmény hozzánk hasonló emberekkel megismerkedni, nagyszerű embereket a barátainkká tenni és nagyon eredményes kapcsolatokat kialakítani!

Sikerkalauz 2. – Ne aggódj, tanulj meg élni!

Ebben a műben roppant bölcs és gyakorlatias módszereket gyűjtött össze a Dale Carnegie sikerkalauz, egészségünk és lelkiállapotunk érdekében. Jelenlegi világunkban, ahol a nyugalmat leginkább azok találják meg, akik tudatosan keresik, vagy már természetükben található, különleges fontossággal bír ez a szerzemény. Nemcsak ahhoz segít hozzá, hogy bármely helyzetben fogódzkodót találjunk, hanem a belülről jövő boldogság csíráit is elülteti.

Azok számára, akik olyan tevékenységet végeznek, amely fokozott feszültséggel, állandó készenléttel, vagy rengeteg stresszel jár, ez a könyv kihagyhatatlan. Akik pedig szeretnének egyszerű, hétköznapi dolgaikban eredményesebbé válni, úgy, hogy saját, negatív érzelmeiket lecsillapítsák, szintén megtalálják a számításaikat. Mindez hasznos bárki számára és akkor még nem is szóltunk azokról, akik szorongással küszködnek, fóbiáik vannak, vagy ideges természetűek. Az egyik legjobb, amit tehetnek, hogy kézbe veszik a könyvet és elolvassák.

Dale Carnegie Sikerkalauz 3. – A meggyőzés iskolája, a hatásos beszéd módszerei

Ha rendszeresen tartasz előadásokat, akkor számodra ez a könyv egy kincs. Ha nem, akkor még inkább. Nemcsak arra ad kiváló gyakorlati tanácsokat, hogyan adj elő, hanem arra is, hogyan add elő magad és gondolataid, szavaid, tetteid révén hogyan válts ki megfelelő hatást másokban.

Az előadás egyfajta művészetnek is tekinthető, de nem olyan művészet, amely csak egyes embereknek adatott, hanem mindenki által elsajátítható. Ezen módszerek és technikák ismeretében a mindennapi életben is sokkal hatékonyabbá válik a kommunikációnk, nemcsak a szavak, hanem a hozzáállás és a testbeszéd tekintetében is. Mindemellett remek példákkal és megtörtént eseményekkel vannak illusztrálva az elsajátítandó kommunikációs módszerek.

A Dale Carnegie könyvek közül ez a leginkább kommunikáció specifikus. Noha a legtöbb ember számára hasznos információkat közöl a jó vezető személyiség számára az egyik legfontosabb az előadni, másokra meggyőzően hatni tudás, s ahhoz itt kiváló alapokat kapnak. A számos példa, s valós események leírása igencsak tanulságos, így rengeteg hibát megelőzhetünk.

Dale Carnegie idézetek

“…A világ tele van ilyen kapzsi és haszonleső emberekkel, így aztán annak a ritka egyéniségnek, aki önzetlenül akar másokon segíteni, óriási előnye van: alig akadnak versenytársai.”

“Emlékezz arra, hogy a boldogság nem attól függ, hogy ki vagy mi van veled. Egyedül attól függ, hogy mit gondolsz.”

“Az emberek könnyebben megteszik, amit kérsz tőlük, ha ezt használod… Bánj úgy az emberekkel, hogy boldogan tegyék amit kívánsz!”

“Bármilyen félelmet legyőzhetsz, ha ezt az elmédben elhatározod. Emlékezz arra, hogy a félelem sehol máshol nem létezik, csak az agyban.”

„Minden hallgatóság egyénekből tevődik össze, és így a reakciója is egyéni. Ha nyíltan kritizálja hallgatóságát, neheztelni fognak önre. Mondjon néhány elismerő szót valamiről, ami velük kapcsolatos, és máris a szívükbe zárják.”

“Ha valakiből bizonyos tulajdonságot akarsz kihozni, tégy úgy, mintha az a bizonyos elérendő tulajdonság máris jelleme egyik alapvető vonása volna.”

„Ne utánozz másokat. Találd meg önmagadat, és légy önmagad, mert „az irigység tudatlanság”, az „utánzás öngyilkosság”.

„A világ legtöbb fontos dolgát olyan emberek érték el, akik akkor is tovább próbálkoztak, amikor már semmi sem segített.”

„Ha felmerül egy probléma, oldd meg azonnal, ha rendelkezésedre áll minden tény, ami a döntéshozatalhoz kell. Ne halogasd a döntéseket.”

„Két hónap alatt több barátot szerezhetsz, ha őszintén érdeklődsz mások iránt, mint két év alatt, ha arra törekszel, hogy mások érdeklődjenek irántad.”

“Az a szónok, aki beszédét saját élményeiből kiválasztott kis történettel kezdi, biztos talajon érezheti magát, hiszen nem kell keresgélnie a szavakat, a gondolatokat.”

Dale Carnegie könyvek, életrajz, Sikerkalauz, idézetek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error: Content is protected !!