Zene hatása, csoportjai, típusai, hatás szerint

Zene hatása, csoportjai, típusai, hatás szerint egy olyan ismertetés, mely roppant módon tudatossá teszi a zenehallgatás művészetét, ami a legtöbbek számára ösztönös. Ebben a cikkben beszélünk arról, hogy Te mit keresel a zenében, milyen zene való a különböző személyiségeknek, milyen csoportokra oszthatjuk a zenét hatásai szerint, s melyik zene típus és stílus pontosan mire hat.

A zene hatása az agyra, a lélekre, az emberre, a gyermekre

A zene hatása az agyra a legkülönbözőbb módon történhet. A zene hatása a lélekre, az emberre a személyiségétől és a zene típusától is függ. De számít az életkor is. Az ember másra vágyik és másként éli meg ugyanazt élete különböző szakaszaiban. A zene hatása a gyermekre másként jelenik meg, az ő érzékeny lelke sok mindent felfog, amit a felnőtt már elfelejtett.A zene káprázatos hatással bír a személyiségre. Feldob, mozgásra késztet, elgondolkodtat, érzéseket és érzelmeket kelt, ellazít, megnyugtat és elaltat. Egyenest a lélekbe hatol, túl a logikán és az értelmen, megfog, megragad, erőt ad, szórakoztat, örömöt okoz, simogat, szomorúvá tesz, vagy megmosolyogtat.

Művészként szólaltatja meg a legbensőbb érzéseket, rejtett és elfeledett élményeket hoz elő, lehangol vagy „istenné” tesz. Kifejezi azt, amit semmilyen szó nem adhat vissza, megmutatja, ami csak a szívben látható. A zene hatása az agyra eljuttat a legkülönbözőbb lelkiállapotokba, oly finoman, hogy észre sem veszed.

Mi a zene hatása az emberre?

A zene képes hangok formájában megjeleníteni a világmindenséget átszövő, s fenntartó energetikai törvényszerűségek látható világ mögötti harmóniáját. A zene feloldhat, felszabadítja a megrekedt, elnyomott érzelmeket ezzel együtt gyógyító hatással is bír. A zene bámulatos hatása az inspirációban és a belső emlékezésben is megbúvik.

Rudolf Steiner a következőket mondta 1906-os, kölni előadásában:

“Ha zenét hall, akkor a tisztánlátó láthatja, hogyan áradnak a hangok, az étertest szilárdabb anyagai megragadják, és velük együtt rezegtetik ezeket a hangokat, ezért van kellemes érzése az embernek. …Ha az ember zenét hall, a benyomás először az asztráltestben jelentkezik. Azután tudatosan az étertestbe küldi a hangokat, és legyőzi azokat a hangokat, amelyek már ott vannak. Ez okozza a zenehallgatás és a zenei alkotás jó érzését. …Ha az ember a zeneiségben él, akkor szellemi hazájának képmásában él. A szellemiség árnyképében a lélek a legmagasabb felemelkedést, a legintimebb kapcsolatot találja meg az ember őselemével. Ezért van az, hogy a zene oly mélyen hat a legegyszerűbb lélekre is.”

Míg a muzsika régebben többnyire lelki hatások felemelésére szolgált, a 20. -21. században az élet legkülönfélébb jelenségeire befolyással kíván lenni. A zenei technika fejlődésével a zene hatása az emberre az élet minden területére bevonult. Szinte minden életjelenség áttételesen felidézhető zeneileg és hangokkal befolyásolható is.

A zene kifejezi

Régen a zene hallgatás kint a szabadban történt, mára legtöbbször a zene hallgatás online zajlik. A mai emberek zömének megvan az a csúnya szokása is, hogy akármit tesznek, akárhova utaznak, zene szól a háttérben. Így egyrészt hétköznapivá teszik a zene hatásait, másrészt nem szentelik teljes figyelmüket neki, harmadrészt, nem hallgatják a legmagasabb rendű muzsikát, a csendet.

Te mit keresel a zenében?

Szinte mindenki hallgat zenét, de csak kevesen veszik a fáradságot, hogy megfigyeljék, a különböző típusú zenék milyen módon hatnak rájuk. A hétköznapi emberek addig csak-csak eljutnak, hogy nagyjából meghatározzák, mi az ami tetszik nekik, de kevesen tudják elmondani, pontosan milyen hatásokat keltenek ezek bennük és melyeket keresik ösztönösen.

Ha valaki mindig csak egyféle zenét hallgat, valószínűleg egyfajta élményre vágyik, bár lehet, hogy az a zenei típus éppen sokoldalú. Mint minden másból, a zenéből is lehet következtetni az illető beállítottságára, de nem egy az egyben. Például ha valaki nagyon durva jellegű zenéket hallgat, egyáltalán nem biztos, hogy agresszív, erőszakos természetű, csak éppen ilyen zenében találja meg valaminek a kifejeződését.

Milyen zene való a különböző személyiségtípusoknak?

Az akaratos, vezető típusú kolerikus személyiség számára a ritmusos zenék a megfelelőek. Számára a dobolás például éppen a karakteréhez illő, azt fejlesztő művelet. A folyton újat kereső, jó kedélyű szangvinikus ember számára a dallamok hatásosak, valamint a fuvolához hasonló hangszerekkel való gyakorlás.

A részletekben elvesző, megfontolt melankolikus emberek számára az ideális, ha több hang szól egyszerre, vagyis az az állapot, amit zenei ellenpontoknak nevezünk. A flegmatikus a harmóniát keresi a zenében, neki az orgona megszólaltatása éppen az ő lelkületének megfelelő művelet.

A zene hatásai

Sokan egész nap zenét hallgatnak, vagy még inkább rádiót, így viszont nincs befolyásuk arra, hogyan hat, vagy végig valamilyen stimuláció éri őket. Persze erre sokan azt mondanák, a legtöbb zene nincs különösebb hatással rájuk, azonban a zenében éppen az a szép, hogy észrevétlenül (tudatos gondolatainkat megkerülve) suhan a lelkünkbe.

Aki rádiót hallgat, azt mindenféle zenei inger érheti, akin pedig valamilyen zenék lejátszására is alkalmas eszköz fülhallgatója van, mindig stimulálja magát. Mivel a zene egy hatáskeltő generátor, én mindig célzottan alkalmazom. A zene hatása az emberre minden helyzetben, hangulatban és tevékenységnél más, ezért okos dolog jól megválasztani. A zene fajták egyben tükrözik a fő alap érzelmeket is.

Nagyon sokféle stílust szeretek, ezért az alábbi csoportok mindegyikében megtalálom azt, ami nekem való. Nálam soha nem megy zenei rádió a háttérben, s napközben sem szól a zene. Az annál sokkal értékesebb, egy mennyei eszköz, mely jó alkalmazással megemelheti az energiaszintet és a lelkiállapotot.

Zene hatása az agyban

A zene hatása kifejtésekor meg kell említeni, hogy a csendnek megvan a maga szerepe, mivel az minden hang szülőatyja, s egyben végpontja. Sokan olyan mértékben hangingerekhez szoknak, hogy „zaj” nélkül nem is érzik jól magukat. Semmilyen zenének sincsen olyan hatása, mint a csendnek. A csend olyan a hangnak, mint a fehér a színeknek, mindegyik benne van.

A zene csoportjai a zene hatása szempontjából

Hét csoportra osztottam a zenei hatásokat, jellegük alapján.

  • Az első hatástípus, amikor a zene hallgatása szórakoztat, élvezetet, örömet nyújt.
  • A második, amikor a zene mozgásra késztet, táncra perdít, esetleg sportra.
  • A harmadik esetben relaxál, ellazítja testünket-lelkünket, békét és nyugalmat áraszt.
  • A negyedik esetben erős érzelmeket fejez ki, amely lehet például düh, szomorúság, feldobottság, fájdalom, öröm.
  • Az ötödik típus emlékeket és/vagy érzéseket idéz fel, felszínre hoz mély, belső élményeket.
  • A hatodik lehetőségnél a zene inspirálóan hat. Kedvet csinál, ötletek megszületését segíti, fokozza a kreativitást, új gondolatokat szül.
  • A hetedik hatás a lelkierő növelése, amikor a zene pozitív gondolatainkat erős érzésekkel tölti meg.

Lehetne a sort tovább folytatni, de remélhetőleg a lényegesebbeket sikerült érinteni. Hozzá kell tenni, hogy a hatást nagyban befolyásolja az ember beállítottsága, lelkiállapota és gondolatai. Ugyanazon zenék más-más emberekre különbözőképpen hathatnak. A zene stílusok fizikailag stimulálhatnak, vagy akár spirituális ösztönző erővel hatnak.

Zene fajták – A zenék fő típusai, legdominánsabb jellemzőik alapján

8 fő jellemző alapján soroltam különböző csoportokba a zenéket, majd ezek érdekesebb párosításait, néhány példával, zene fajták alapján.

Lassú – kifejezetten lassú tempójú zene pl. downtempo.

Gyors – A szokottnál nagyobb sebességű műfajok. Az átlaghoz képes gyors az eurobeat, (Bpm számot tekintve vannak sokkal gyorsabb stílusok, de azok más kategóriába is tartoznak ld. alább.)

Lágy – Puha, kellemes, lágy hangzású stílusok, pl. a relaxációs és meditációs zenék nagy része.

Kemény – Erős, ütős, néha durva, vagy agresszív hangzású zenék. Sokféle van, azonban ezek más kategóriába is kerülnek, ezért itt a heavy metal-t és a hardstyle-t említem.

Ritmusos – Kifejezetten a ritmuson alapuló tánczenék, főként a latinos stílusok.

Ütemes – Az ütemen, vagy az ütemek bizonyos módú egymásra következésén van a hangsúly. Ilyenek a dobon alapuló zenék, mint a tribal, tribal house, vagy a speciális ütemekre épülő breakbeat, minimal techno, jungle, tech-house és dubstep.

Dallamos – A dallam áll a középpontban. Ilyen a pop rock, az italo disco nagy része, a modern classical és a dream trance is.

Nyújtott (progresszív) – Leginkább a progresszív alstílusok, amelyben a hangok meglehetősen elnyújtottak, egyfajta hipnotikus hatást keltve, a sebessége változó lehet. Ezek a zenék többnyire hosszabbak az átlagnál. Pl. progressive rock, krautrock, progressive house, progressive trance.

A zenék csoportosítása, zene típusok

A zene típus és zene hatása alapján az alábbiakban a különböző hangzás, illetve vegyes hangzás szerint osztottam csoportokba a zenei stílusokat.

A zenék csoportosítása hangzás alapján

A zenék csoportosítása a zene hatása az emberre alapján

A fentebb említett zenei hatásokból négyet kiemelek.

1. Relaxációs jellegű, nyugtató hatású zene típusok – ilyenek a chill out és a downtempo.

2. Lélekre ható zene fajták – pop, pop rock, soft rock, soul.

3. Mozgásra késztető, illetve tánczenék – ide tartoznak a gyors, ritmusos, ütemes zenék, az összes disco és dance stílus, és az elektronikus tánczenék.

4. Inspiráló, fantáziát, művészeteket, vagy találékonyságot ösztönző zene típusok – általánosságban ilyen a relaxációs zenék egy része, mint az ambient vagy a new age, valamint a progresszív stílusok (prog. house, prog. trance, goa, psy-trance). De személyiségtől függően egyéb stílusok is lehetnek. Engem például az electro bizonyos összetevői is erősen stimulálnak, új gondolatokra késztetnek, pedig az a stílus javarészt mozgásra íródott. Általában a pozitív üzenetek relaxációs zene hallgatásával való összekapcsolása sok embernél működik.

Az alábbi táblázatban – a teljesség igénye nélkül – összegyűjtöttem 70 különböző típust, kékkel jelölve a legdominánsabb jellemzőit. Jobboldalt a 4 különböző hatást jelöltem betűkkel (magyarázatot ld. a táblázat alján).

Zene hatásai stílusok szerint

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!

Zene hatása az emberre fajták, típusok, hatás szerint
Tagged on:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error: Content is protected !!