Kérdések Eyn -hez, írók közötti kérdezz-felelek játék

Ez a cikk egy írók közötti „kérdezz-felelek” játék része, amelynek során a szerzők tesznek fel kérdéseket. Aki válaszol, utána továbbadja ugyanezen, vagy módosított kérdéseket általa választott íróknak, akik szinték a blogjukban válaszolnak.

Engem Kálmán Eszter író tisztelt meg a kérdéseivel, amit ezúton is köszönök.

1. Milyen témák érdekelnek, miről szoktál írni? Jelent már meg könyved?

Könnyebb arra válaszolni, mi nem érdekel. Legtöbbet önfejlesztés témakörében – annak szinte minden ágában, gondolkodásmódtól egyedi gyakorlatokig – írtam. Van külön zenei, filmes és könyves blogom. A spirituális tudásomat ingyen könyvben foglaltam össze.

Írok sok háttérmunkát igénylő, információfeldolgozó cikkeket, motivációs szövegeket, történeteket, és teljesen intuitív írásaim is vannak. Eddig a pillanatig 10 kisebb-nagyobb e-bookom jelent meg (amiből kettő csak a weboldalamon kapható), és két ingyenes. Valamint ez a 820. cikkem, és olyan sok témában írtam, ha felsorolnám, az egész oldal betelne.

2. Min dolgozol most, vagy mi a következő könyvterved? Elárulhatsz róla valamit?

Évtizedek után újra szeretnék “igazi” regényt írni. Úgy ahogy jön, és örömből. Végtelen mennyiségű történet és fantázia van bennem, amelyet nagyon régóta visszafogtam, az önfejlesztő írások miatt.

3. Honnan merítesz a történeteidhez? Mi inspirál?

Ez műfajtól függő. Egyrészt az olvasás, mert eszméletlen mennyiségű és típusú könyvet olvasok, másrészt a személyes élményeim. A “Te csinálod az egészet!” című könyvem például teljes egészében belső tapasztalás, nem is tudnám semmilyen műfajba illeszteni.

Sok ötletet adhat a sok könyv, de saját történeteimnél egyedi világot és stílust használok, nem szeretem mások írásmódját, vagy alkotásait felhasználni.

4. Mi a legjobb része az írásnak (a sztori kitalálása, a főhős megalkotása, az álmodozás vagy az írás, a háttérkutatás, stb.?)

Nálam az, amikor teljesen kikapcsolódik a külvilág, ráhangolódom egy “másik dimenzióra” és csak írom. Ilyenkor magam is meglepődök, milyen mély tudáshoz lehet jutni, vagy különleges történeteket alkotni.

Ha történetről van szó, akkor én is élvezem, sokszor fogalmam sincs, mi fog történni, éppúgy izgat, mi lesz a vége, mint a leendő olvasót.

5. Van-e esetleg rákészülési rítusod az írásra? Hallgatsz-e pl. zenét közben? Ha igen, milyen zenét hallgatsz?

Általában nincsenek rákészülési rítusaim. De a saját életem eseményei, vagy az, amit belül élek meg, nagyban inspirál. Amúgy pedig a sok olvasás is kedvet ad. Hatalmas mennyiségű zeném van, és rengeteg stílust kedvelek, de az íráshoz nincsen szükségem zenére. A csendnél tökéletesebb inspirálót még nem találtak fel.

Ettől függetlenül tud hatni a zene az írásra, még inkább a videoklipek, volt már olyan, hogy utóbbi nagyban elindította a fantáziámat.

A csendnel tökeletesebb inspirációt még nem találtak fel

6. Milyen könyveket szeretsz olvasni? Inkább tartalom vagy borító szerint választasz?

Ismeretterjesztő, gondolkodásmód, önfejlesztés, marketing, pszichológia, spirituális, metafizikai, vállalkozási, meditatív, sport, természet, sci-fi, kaland, fantasy, életrajz, kommunikáció – folytassam még? A Régi Új Könyvek Blogjában már feldolgoztam ezek egy kis részét.

Most már – miután milliónyi könyvet kiolvastam – válogatósabb vagyok, meggondolom mire fordítom a figyelmem. A borító lehet vonzó, de sok esetben köze sincs a könyv tartalmához, ezért nem mérvadó. Ami számít, az a szerző, illetve a téma. Egyes esetekben hallgatok az intuíciómra, amely még sosem csapott be.

7. Ha választhatnál, hogy melyik nagy íróval vagy költővel ülnél be egy kávéra, ki lenne az? Miért?

Ha történetírókról van szó, akkor igazából nem annyira izgatnának. Számos szerző a kedvencem, de a történeteik érdekelnek inkább. Azokkal a szerzőkkel találkoznék, akik művei nagy hatással voltak rám, s nem csak szórakoztattak.

A spirituális irodalomból például Rudolf Steiner, vagy Elisabeth Haich, bár ők már “elhagyták a Földet”. Ők nem a hagyományos szempontból vett írók, hanem amit írtak, teljes egészében személyes tapasztalás volt. Ha velük találkoznék, egyszerűen a jelenlétük olyan hatást keltene, amely elegendő impulzus lenne egész életemre.

8. Mennyire tartod fontosnak az olvasókkal való személyes kontaktust? Hogyan ápolod velük a kapcsolatot?

Mivel interneten “terjeszkedem”, s e-bookokra összpontosítok, ez a kapcsolat főleg e-mail, vagy más, világháló általi kommunikáció. Egy bizonyos fok után – amikor már nagyon sok az olvasó – a “személyes kapcsolat” csak hírlevél, vagy más hatástöbbszöröző eszközök által valósulhat meg.

Eddig még nem volt olyan, hogy ne válaszoltam volna valakinek. De egyébként ez a kapcsolat lélektől-lélekig hat. Amikor írok, “ott vannak velem” az olvasók. Néha mintha érezném, mit szeretnének. Volt már többször is, hogy pont arra adtam választ, amire vágytak, és ezt meg is írták.

9. Van-e Facebook oldalad? Esetleg más platformon is jelen vagy? Mik a tapasztalataid ezekről?

Van egypár oldalam és csoportom is. Ezek hasznosak, de egyben odafigyelést igényelnek. Bár sok mindent már előre lehet ütemezni, programozni, eddig még személyesen “odatettem” magam, mert azt akarom, hogy átáradjon a pozitív energiám és érzéseim.

10. Igen sokan írnak manapság regényeket: milyen tanácsokat adnál nekik?

Ezekről már írtam “Az írás a szenvedélyed?e-bookban, és hosszabban kifejtem a jelenleg készülő oktatóanyagban. De hogy ne térjek ki a kérdés elől, inkább más oldalról közelítem meg.

Miért írsz? Ha írsz, akkor addig és úgy csináld, ahogy élvezed, és örömöt okoz. Szerintem amíg valaki kedvtelésből és nem kényszerből ír, abból nem sülhet ki rossz dolog. Ettől persze még érdemes fejlesztenie magát mindenféle szempontból, ami az íráshoz tartozik.

Kérdés az is, mit akar vele. Van akinek elég, ha van egy kis olvasóköre, mások világhírre törekednek. Egy dolog biztos: utóbbihoz sok munka vezet, s én nem hiszek a szerencsében. Ha valaki felkészül, s úgymond pozitívan eladja magát, abból bármi lehet.

Hogyan legyen sok olvasód: 10 lépés olvasóid számának megtöbbszörözéséhez

(Hozzászóláskor ne úgy másold be a szöveget, mert a beillesztés nem működik.)

Kérdések Eyn -hez, írók közötti kérdezz-felelek játék
Tagged on:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error: Content is protected !!